South Park uspešno dviga prah in predstavlja popkulturno avtoriteto že od leta 1997. Foto:
South Park uspešno dviga prah in predstavlja popkulturno avtoriteto že od leta 1997. Foto:
V sporni epizodi je prerok Mohamed preoblečen v medvedji kostum.

Sporno besedilo je bilo del 35-sekundnega dialoga med animiranimi liki Kylom, Jezusom Kristusom in Božičkom.
Kabelska postaja Comedy Central, ki predvaja South Park, pod okriljem pa ima še take politično nekorektne oddaje, kot sta Daily Show Jona Stewarta in Colbert Report Stephena Colberta, cenzure ni želela komentirati.
Umorjeni filmar v opozorilo
V začetku tedna je skrajna skupina Revolution Muslim (sedež ima v New Yorku) na svoji spletni strani objavila, da je South Park užalil njihovega preroka med epizodo iz prejšnjega tedna, ko so Mohameda prikazali oblečenega v kostum medveda.
Skupina je sicer zatrdila, da ne grozi ustvarjalcema serije Treyu Parkerju in Mattu Stonu, a je obenem v opozorilo vključila srhljivo fotografijo Thea Van Gogha, nizozemskega filmarja, ki ga je leta 2004 ubil muslimanski skrajnež, ob tem pa napisala, da bi lahko producente dočakala enaka usoda.
Kljub svarilu pa sta Parker in Stone lik Mohameda vključila v totedensko epizodo. Prerokovo telo je bilo zatemnjeno s črnim kvadratom, saj imajo muslimani upodobitev preroka za bogokletno. Ko je bil medvedji kostum odstranjen, se je pod njim razkril Božiček.
Vpliven in sporen
Parker in Stone slovita po tem, da s svojim izdelkom čakata do zadnje minute, tako da pogosto ustvarjata epizode celo noč. South Park je v svojih 14 letih in 200 delih večkrat dvignil prah in pristal v poročilih, a avtorja zagotavljata, da v vsem tem času nista nikdar postregla z epizodo, ki je ne bi v celoti podpirala.
"Kylov običajni končni monolog je govoril o ustrahovanju in strahu," sta povedala. "Mohameda sploh ni omenjal, pa so ga vseeno cenzurirali ... Naslednji teden se bomo vrnili s popolnoma novo epizodo o nečem popolnoma drugem, pa bomo videli, kaj se bo zgodilo z njo."
Streisandova kot referenca na grožnjo?
Poleg cenzuriranega dialoga bi lahko v zadnji epizodi le še eno šalo interpretirali kot referenco na opozorilo muslimanskih skrajnežev. V enem prizoru robot v podobi Barbare Streisand stopa skozi mesto na poti uničenja. V ozadju slišimo glas, ki zakliče: "Uničili so La Caso Bonito!" La Casa Bonita je ime produkcijske hiše Parkerja in Stona.
14. aprila sta Parker in Stone jubilejno 200. epizodo proslavila z "nastopom" skoraj vseh slavnih, iz katerih se je serija v 14 letih norčevala, vključno s Tomom Cruisom, pa tudi verskih likov, kot so Jezus, Buda in Mojzes.