Za nekatere ljubka, za druge žaljiva, za nekatere pa preprosto neverjetno zabavna 'bitja' iz South Parka. Foto:
Za nekatere ljubka, za druge žaljiva, za nekatere pa preprosto neverjetno zabavna 'bitja' iz South Parka. Foto:

Sporna epizoda priljubljene ameriške animirane humoreske naj bi propagirala homoseksualnost in pedofilijo, tako pa naj bi imela negativen vpliv na gledalce, še posebej na otroke in najstnike. Slednje je poudaril Konstantin Bendas, vodja ruske Zveze evangeličanskih kristjanov, ki je obenem pojasnil, da serija vsebuje "tako prikrito kot očitno propagando homoseksualnosti in pedofilije kot norm spolnega življenja". Do vseh teh sklepov naj bi prišlo 20 strokovnjakov s psihološkega in pravnega področja, ki so se ukvarjali z vplivom serije South Park. Državno tožilstvo, ki je izdalo uradno opozorilo, pa je v tem zapisalo, da sporna epizoda "žali čast in dostojanstvo kristjanov in muslimanov ter sramoti verska čustva, ne glede na versko pripadnost".

Postaja 2 x 2 že ve, kaj pomeni, dobiti opozorilo
Televizijska postaja 2 x 2 predvaja pretežno animirane izdelke za odrasle, tokrat pa se pod udarom državnih organov ni znašla prvič. Že februarja je državni regulacijski organ za televizijo opozoril tudi glede predvajanja ameriških risanih serij Happy tree friends (Gozdni prijatelji) in The adventures of big Jeff (Pustolovščine velikega Jeffa).

Napad na vere, ki se vmešavajo v politiko
Zgodovina zgražanj in odkritih protestov oblasti nad domislicami Matta Stona in Treya Parkerja, avtorjev serije South Park, je že zelo obsežna. V grobem lahko obtožbe razdelimo na tiste, ki se zgražajo nad vulgarnostjo likov, in na tiste, ki se navezujejo na 'napade' na čustva in prepričanja vernikov. pod udarom so se tako znašli že tako rekoč vsi, od judov, prek kristjanov vseh denominacij, do muslimanov in scientologov. Za zdaj ostajajo precej nedotaknjene azijske vere, a resnici na ljubo je to tako, zato ker se slednje ne vmešavajo tako neposredno v velike politične teme, kot to velja za prej imenovane veroizpovedi.