Duhovniki trenutno ne mašujejo in ne podeljujejo zakramentov spovedi, razen če je nujno. Foto: BoBo
Duhovniki trenutno ne mašujejo in ne podeljujejo zakramentov spovedi, razen če je nujno. Foto: BoBo

Katoliška cerkve pri nas, pa tudi drugje po Evropi je skladno z ukrepi za boj proti novemu koronavirusu prepovedala vse svete maše in druge obrede, med drugim tudi spovedi. Katoliški duhovnik Adam Pawlowski iz kraja Rogalin na zahodu Poljske pa je našel "luknjo" v prepovedi. Svojim faranom je namreč ponudil, da jih spove kar iz avtomobila.

Edino pravilo je, da se farani do njegovega avtomobila pripeljejo v svojem vozilu in ga ustavijo na razdalji 1,5 metra od njegovega.

Kot je Pawlowski dejal za francosko tiskovno agencijo AFP, je v petek že dogovorjen s petčlansko družino, prihodnji teden pa z vernikom, ki se želi spovedati. Spovedi bodo potekale blizu cerkve, pravi pa, da se zgleduje po ameriških katoliških duhovnikih.

Kot je znano, je Poljska pretežno katoliška država, številni verniki pa se dosledno držijo pravil, na primer tega, da je pred veliko nočjo treba opraviti spoved.

V Sloveniji povabilo vernikom, naj obudijo iskreno kesanje

Slovenski škofje so pred veliko nočjo povabili vse vernike, da v srcu obudijo iskreno kesanje in zmolijo kesanje, saj je zaradi izrednih razmer prejem zakramenta svete spovedi onemogočen, spoved po telefonu oziroma spletu pa ni veljavna.