Kupci bodo v trgovino vstopili po skeniranju QR-kode na svoji aplikaciji Tesco. Foto: Reuters
Kupci bodo v trgovino vstopili po skeniranju QR-kode na svoji aplikaciji Tesco. Foto: Reuters

Tesco je zagon svoje testne trgovine brez tradicionalnih blagajn označil za zelo "vznemirljiv trenutek", poroča Independent. V novi trgovini ni tradicionalnih blagajn niti točk za skeniranje izdelkov. Nadomestile so jih visokotehnološke kamere, senzorji za težo in mobilna aplikacija.

Za nakupovanje v novi trgovini bodo nakupovalci morali imeti aplikacijo Tesco, ki jo bodo poskenirali ob vstopu v zgradbo. Nato bodo pobrali izdelke, ki jih želijo kupiti, in zapustili trgovino. Šele po izhodu bodo prejeli račun oz. potrdilo o nakupu, z bančnega računa pa jim bodo prek aplikacije odtegnili zapravljeni znesek.

Kamere bodo zaznavale predmete, ki jih ljudje vzamejo v roke, senzorji za težo pa bodo prepoznali, ko izdelke vzamejo s polic. V trgovini bo tudi ločen oddelek za izdelke s starostno omejitvijo. Pri nakupu teh izdelkov bodo kupci stavbo zapustili pri ločenem izhodu, kjer bo osebje preverilo njihovo starost.

Kako nakupovati: 1 - Izberite, kar želite. 2 - Zlagajte v torbo. 3 - Odkorakajte iz trgovine. Foto: Reuters
Kako nakupovati: 1 - Izberite, kar želite. 2 - Zlagajte v torbo. 3 - Odkorakajte iz trgovine. Foto: Reuters

"Naša najnovejša inovacija ponuja strankam nemoteno plačevanje in jim pomaga prihraniti malo več časa," je novo storitev GetGo opisal izvršni direktor Tesco Convenience, Kevin Tindall.

Trgovinsko podjetje je sistem nakupovanja brez blagajn na sedežu podjetja v kraju Welwyn Garden City preizkušalo že od leta 2018, a so v trgovino lahko vstopali samo Tescovi zaposleni. Zdaj so odprli prvo trgovino, ki je namenjena širši javnosti.

Tesco, eden največjih britanskih delodajalcev, tudi trdi, da nov način nakupovanja ne bo vodil v odpuščanje. V londonski prodajalci bo zaposlenih 22 ljudi, kar naj bi bilo primerljivo s trgovinami podobne velikosti, še navaja Independent.

Prednjači Amazon, storitev ponuja tudi že Aldi

Prvo prodajalno brez blagajn je v Združenem kraljestvu marca letos zagnal Amazon v kraju Ealing, trenutno pa delujejo že na petih lokacijah. Septembra je prvo tovrstno prodajalno v Greenwichu odprl nemški Aldi. Tehnologijo za trgovine brez blagajn preizkušajo tudi Morrisons, Lidl in Co-op.

Britanska trgovinska veriga Sainsbury's je prvo prodajalno brez blagajne v Holbornu odprla že aprila 2019, vendar so projekt ustavili že pet mesecev pozneje. "Prevzem izdelkov ni bil takšen, kot smo pričakovali. Jasno je, da vse naše stranke niso pripravljene za trgovino, ki bi bila popolnoma brez blagajn," so takrat sporočili.