Kovanec za 50 penijev s profesorjem in ravnateljem Bradavičarke Albusom Dumbledorom je prvi kovanec iz zbirke Harryja Potterja, ki ima na drugi strani portret britanskega kralj Karla III., je poročal britanski časnik The Guardian.

Na drugih kovancih iz zbirke je na drugi strani namreč upodobljena zdaj že pokojna britanska kraljica Elizabeta II. Na preostalih kovancih v zbirki sta med drugim upodobljena Harry Potter in šola za čarovnike Bradavičarka.

Direktorica oddelka za zbiratelje pri kraljevi kovnici Rebecca Morgan je povedala, da so v kovnici veseli, da nadaljujejo "očarljivo zbirko kovancev Harryja Potterja". Dodala je, da je zbirka kovancev na temo Harryja Potterja naletela na velik odziv med zbiratelji po svetu, ne le zaradi knjig, ki so svetovna uspešnica, pač pa tudi zato, ker spada ta zbirka med tiste redke kolekcije, pri katerih se je zamenjal portret na drugi strani.

"Ta zbirka kovancev je trajen spomin na fascinanten prehod od najdlje vladajoče britanske monarhinje do njegovega veličanstva kralja na kovancih Združenega kraljestva," je še povedala Rebecca Morgan.

Po navedbah britanske Kraljeve kovnice so kovance iz zbirke do zdaj kupili navdušenci nad Harryjem Potterjem v 86 državah.

Omenjeno zbirko so prvič predstavili lani, ob 25. obletnici prve knjige o čarovniškem vajencu Harry Potter in kamen modrosti. Vse dogodivščine o dečku je napisala JK Rowling.