Zdelan prvi del serije knjig o čarovniku Harryju Potterju je Britanec našel v zaprašenih škatlah manchestrske dobrodelne trgovine. "Ko sem jo kupil, nisem vedel, da je prva izdaja," je dejal poslovnež, ki je knjigo kupil za 50 penijev (okoli 60 centov), saj se mu je naslovnica s podobo čarovnika zdela zanimiva. Pozneje je postal radoveden in stopil v stik z dražbeno hišo ter preveril, ali gre res za prvo naklado. "Ko so to potrdili, sem bil prijetno presenečen," je še priznal.

Knjiga Harry Potter in kamen modrosti (Harry Potter and the Philosopher's Stone), ki gre na dražbo 9. marca, je ena izmed 500 primerkov trde vezave, ki so bili natisnjeni leta 1997. Dražbena hiša Hansons je vrednost literarnega dela, ki je napolnjeno tudi z otroškimi risbicami, ocenila na od 2000 do 3000 funtov (od okoli 2400 do 3600 evrov), poroča BBC.

Ob bok ji bodo postavili nedotaknjeno različico

Pod dražbenim kladivom se bo redkemu primerku pridružila tudi nedotaknjena izdaja istega romana, a se bo njena cena bistveno razlikovala – zanjo pričakujejo od 40.000 do 60.000 funtov (od okoli 47.900 do 71.980 evrov). Lastnik je namreč zbiratelj, ki je knjigo 25 let hranil v zaščitnem ovitku v temi.

"Imamo dve zelo različni knjigi – ena je kot nova, druga pa je bila prebrana tolikokrat, da je razpadla," je dejal Jim Spencer, strokovnjak za knjige pri dražbeni hiši, in poudaril, da so v njej očitno večkrat uživali. To naj bi potrdile prav čačke mladega oboževalca, kar pa služi kot dokaz vročice o Harryju Potterju.