Velikanska knjiga ob 25. obletnici. Foto: EPA
Velikanska knjiga ob 25. obletnici. Foto: EPA

Kot naj bi bilo že običajno, so se danes navdušenci prigod knjižnega in filmskega lika Harryja Potterja, oblečeni v različne like in čarovniške šolske uniforme, zbrali na postaji King's Cross. 1. septembra se namreč tudi v čarovniškem svetu začne novo šolsko leto, ob 11. uri vlak Hogwarts Express odpotuje proti šoli za čarovništvo, poimenovani Bradavičarka (Hogwarts).

Dvojnik Daniela Radcliffa in avtomobil iz legokock. Foto: EPA
Dvojnik Daniela Radcliffa in avtomobil iz legokock. Foto: EPA

Letos pa je bilo praznovanje še bolj posebno. Mineva namreč kar 25 let od izdaje knjige Harry Potter in kamen modrosti (Harry Potter and the Philosopher’s Stone), prve v seriji sedmih. Prav tako se v filmski zgodbi mladi čarovnik leta 1997 s perona 9 in 3/4 londonske železniške postaje prvič odpravi na Bradavičarko. Obletnico je poleg odštevanja do odhoda vlaka popestrila tudi delavnica vihtenja čarovniške palice in obrambe proti mračnim silam, ki jih je vodil Paul Harris, koreograf, ki je gibe učil tudi igralce med snemanjem, je zapisala spletna stran Wizarding World.

Igralska zasedba gledališke igre Harry Potter in otrok prekletstva (Harry Potter and the Cursed Child) je zaplesala ples čarovniških palic, na ogled sta bila tudi avtomobil Arthurja Weasleyja, očeta Rona, in klobuk, ki učence prvih letnikov razvršča v različne domove Bradavičarke, v preobleki legokock. Ob priložnosti so ustvarili tudi meter in pol veliki repliki prvega dela knjige z izvirno naslovnico Thomasa Taylorja in različico za 25-letnico, katere avtor je Jonny Duddle. Različni dogodki bodo potekali do 4. septembra.

Na družbenem omrežju TikTok bo privržence Harryja Potterja razveselil tudi Tom Felton, ki je upodobil lik Draca Malfoyja. Ta bo obujal spomine in se podal po studiu, kjer so snemali filmsko franšizo.

V zadnjih 25 letih je bilo po svetu prodanih več kot 600 milijonov kopij knjig, dela J. K. Rowling so prevedli v več kot 80 jezikov, posneli pa osem filmov.