Ljudje te dni v gozdove zahajajo v iskanju sprostitve in miru. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ljudje te dni v gozdove zahajajo v iskanju sprostitve in miru. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V času, ko bi moralo biti v gozdu živahno in glasno ob spravilu lesa, je v teh dneh precej mirno. Jože Prah z Zavoda za gozdove Slovenije pojasnjuje, zakaj: "Mi smo lastnikom gozdov v tem času novega koronavirusa svetovali, naj ne sekajo redne sečnje, kajti ta les težko prodajamo, izvoz lesa se je namreč zaprl."

Poleg tega pa so želeli preprečiti tudi morebitne nesreče. Vseeno pa morajo lastniki gozdov izvajati nujna dela. "Izvajajo se dela lovnih dreves, sanacijska dela in druga dela, ki so potrebna za vzdrževanje gozdnega reda," pravi lastnik gozda Klemen Zajec.

Ob tem je zavod lastnike gozdov pozval, naj ta čas izkoristijo za dela, za katera običajno zmanjka časa. "Da naredimo v gozdu tudi kaj za nego gozda, kajti v Sloveniji imamo to težavo, da opravljamo zelo malo nege gozda, komaj 28 odstotkov, kar bi morali lastniki opraviti," pravi Prah.

Kljub vsemu pa gozdovi v teh dneh ne samevajo. "Je več ljudi, a moram reči tudi, da se držijo tega, da ne hodijo v velikih skupinah, ampak v manjših, zgolj posamezniki, in držijo se tudi tega, da hodijo po poteh."

Da sprehod po gozdu pozitivno vpliva na naše počutje, so prepričani tudi strokovnjaki za duševno zdravje. Psihoterapevtka Helena Ditar tako pravi: "Ljudje smo socialna bitja in zdaj, ker imamo prepoved se družiti med sabo, lahko to izkoristimo in se družimo z naravo. To pomeni, da gremo lahko v gozd, sprehodi niso prepovedani, lahko uživamo v prepevanju ptic, lahko uživamo v migajočih se krošnjah, posebej če piha veter."

Poleg skrbi za naše fizično zdravje je v času izolacije najbolj na preizkušnji prav naše psihično počutje. "Spoprijemamo se z raznimi strahovi – kaj bo, kako bo, kako bomo preživeli, kako bo, ko se bomo vrnili – in kar pozabimo uživati v trenutku, v katerem smo zdaj, in to nam lahko nudi narava," pravi Ditarjeva in dodaja, da je pomembno, da ne "ignoriramo teh strahov, da se odkrito pogovarjamo o njih, obstajajo brezplačne številke psihosocialne pomoči, zdravstvenih domov, psihoterapevtov, psihiatrov, na katere lahko pokličemo in se z njimi odkrito pogovorimo".

Za boljše počutje in premagovanje strahu lahko poskrbimo tudi sami, še meni: "Ti občutki strahu se pojavljajo v različnih delih telesa, poskusimo se usmeriti vizualno, na kakršen koli način v ta občutek in ga poskusimo izdihati. In to lahko delamo, ko hodimo, ko smo v naravi."

Trenutne razmere lahko tako izkoristimo, da se povežemo z gozdom in naravo, za kar nam v običajnem delovnem ritmu zmanjka časa.

Zdravilna moč gozdov