Kišnjev, Moldavija. Foto: Reuters
Kišnjev, Moldavija. Foto: Reuters

Večji del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni.

Čevapčiči, kajmak, sarme in glasba: pravoslavni kristjani dočakali leto 2020

Poleg Srbske pravoslavne cerkve so se opolnoči od leta 2020 poslovili v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45.000 ljudi, novoletnih zabav v gostinskih lokalih, kjer so običajno tradicionalno nastopali trubači, pa so se udeleževali številni prebivalci, ne glede na veroizpoved.

Vevčani, Makedonija. Foto: Reuters
Vevčani, Makedonija. Foto: Reuters

Te letos zaradi epidemioloških ukrepov javno niso bile organizirane, v Makedoniji pa so se na primer odločili, da bodo vztrajali pri tradiciji.

Novoletni karneval prekinjen

V vasici Vevčani blizu Ohridskega jezera so 13. januarja, na dan svetega Vasilija, vseeno priredili karneval, ki pa ga je po poročanju srbske televizije N1 zaradi nespoštovanja zaščitnih ukrepov nazadnje prekinila policija. V vas se je po njihovih navedbah pripeljalo 100 policistov, ko so začeli posredovati, pa je prišlo tudi do besednih obračunov in prerivanja.

Privedli so več ljudi, tiskovni predstavnik ohridske policije pa je pojasnil, da je policija, ki jo je mestna opozicija pozneje obtožila brutalnosti, posredovala zaradi nespoštovanja predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa oziroma prepovedi zbiranja več kot štirih ljudi. Kljub trem sestankom z organizatorji prireditve se je v Vevčanih zbrala velika skupina ljudi, zato je policija morala posredovati, je pojasnil Stefan Dimoski.