Foto: Facebook/Živalski vrt mesta Zagreb
Foto: Facebook/Živalski vrt mesta Zagreb

Pahor je med svojim zadnjim uradnim obiskom v tujini kot slovenski predsednik zagrebškemu živalskemu vrtu podaril čebelnjak, zdaj pa je ta dobil tudi svoje prve prebivalke. Čebelam sta dobrodošlico v zagrebškem živalskem vrtu v torek zaželela tudi slovenski veleposlanik na Hrvaškem Gašper Dovžan in direktor živalskega vrta Damir Skok.

"Slovenija spodbuja zaščito čebel na mednarodni ravni. Ponosni smo, da so Združeni narodi sprejeli naš predlog, da 20. maja praznujemo svetovni dan čebel. Njegov namen je ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev. Vplivajo na našo preskrbo s hrano, biološko raznolikost in življenje na splošno," je izjavil Dovžan.

Skok je povedal, da je Labodji otok, kjer so postavili čebelnjak s slovenskimi čebelami, namenjen izobraževanju najmlajših o živalskih vrstah, ki živijo v našem okolju. "Zahvaljujoč slovenskemu čebelnjaku bodo lahko posvetili še večjo pozornost izobraževanju otrok o pomenu čebel," je dejal in spomnil, da je od čebel odvisna tretjina svetovne proizvodnje hrane.

Čebele avtohtone slovenske vrste kranjska sivka je živalskemu vrtu darovalo Čebelarstvo Miroslav Antolčić iz Velike Gorice. Prvi med bi po Skokovih ocenah lahko pridelale že letos.