Pahorjev obisk na Hrvaškem se je začel s sprejemom z vojaškimi častmi. Foto: Twitter/Borut Pahor
Pahorjev obisk na Hrvaškem se je začel s sprejemom z vojaškimi častmi. Foto: Twitter/Borut Pahor

Pahor je to dejal po srečanju s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, s katerim sta odnose med državama ocenila kot odlične in se strinjala, da sta k temu prispevala tudi sama.

"Predsedniki vlad urejajo odnose, predsedniki držav ustvarjajo atmosfero med dvema državama. Kolikor je bilo v moji moči, sem si kot premier in predsednik države prizadeval, da bi imeli urejene odnose," je izjavil Pahor. Ocenil je, da je od leta 2010 do danes spremenil ozračje odnosov med narodoma in državama.

"Odnosi Zagreba in Ljubljane so izjemno pomembni in imajo posebno težo. Moramo delati na tem, da bi bili takšni, kot so danes," je dejal Milanović. Dodal je, da je podpisu arbitražnega sporazuma sledilo obdobje vzponov in padcev v odnosih med državama, v zadnjih dveh letih pa je to kontinuiteta "odličnih odnosov". "Slovenija je najboljša hrvaška soseda," je ocenil.

Milanović je dodal, da ima tako kot Pahor tudi on misijo braniti interese svoje države in naroda v mednarodnih okvirih. "Ko sem bil prisiljen umakniti Hrvaško iz arbitražnega sporazuma, je nastal malo neugoden položaj, a so bili potem ti odnosi vedno boljši," je ocenil Milanović. "Slovenija je odlična soseda. Če sem k temu prispeval vsaj malo, mislim, da si zaslužim pozitivno oceno."

V ospredju pogovorov so bile krepitev sodelovanja med državama na različnih področjih, aktualne mednarodne teme, zlasti ruska agresija v Ukrajini in energetska varnost, ter razmere na Zahodnem Balkanu in evropska perspektiva držav v regiji, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik Pahor končal svoj zadnji uradni obisk v tujini

Pahor se je danes v Zagrebu srečal tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem.

Jandroković, s katerim sta se pogovarjala o energetiki, vojni v Ukrajini in gospodarskem sodelovanju, se je zahvalil Sloveniji za podporo pri vstopu Hrvaške v evrsko območje ter izrazil pričakovanje o nadaljnji podpori Slovenije za polnopravno članstvo v schengenskem območju in v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Pahor in Milanović se bosta udeležila posebnega sprejema v Muzeju sodobnih umetnosti, ki je ena najbolj prepoznavnih kulturnih institucij v Zagrebu, trenutno pa ga vodi direktorica iz Slovenije, Zdenka Badovinac.

V torek se bo Pahor z Milanovićem najprej udeležil poslovnega dogodka Business Meets Politics – Srečanje s predsednikoma – Energetika danes in jutri. Na dogodku bo poleg predstavnikov nekaterih vodilnih slovenskih in hrvaških podjetij tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.

Ob koncu obiska se bo Pahor ustavil v zagrebškem živalskem vrtu, v katerem bo izročil panjsko končnico direktorju živalskega vrta Damirju Skoku in s tem mestu Zagreb simbolično predal slovenski čebelnjak. Ob predaji tega darila bodo navzoči tudi predstavniki slovenske manjšine na Hrvaškem.

Pahor za zadnji obisk izbral Hrvaško