V Dubaju so začeli graditi najvišji stolp na svetu. Foto: AP
V Dubaju so začeli graditi najvišji stolp na svetu. Foto: AP
Stolp nameravajo zgraditi pred začetkom Expa 2020. Foto: AP

Mohamed Alabar iz Emaarja je aprila, ko so oznanili nov projekt, povedal, da bo stolp "za lučaj" višji od Burdž Kalife, a niti na današnji slovesnosti niso povedali, za koliko točno bo stolp Dubai Creek Harbour višji od Burdž Kalife. Pohvalili so se le, da bo to najvišji stolp sveta.

Dubajski Time Out Dubai piše, da naj bi razlika znašala kar 100 m. Če gre za pravi podatek, to ne bo najvišji stolp na svetu, saj v Džidi v Savdski Arabiji gradijo Kingdom Tower, ki naj bi v višino meril več kot kilometer.

Gradnja stolpa Dubai Creek Harbour naj bi sicer ustvarjalce - gre za skupen projekt šejka Mohameda in nepremičninskih skupin Emaar in Dubai Holding - stala milijardo ameriških dolarjev.

Stolp je osrednji projekt širše zastavljene revitalizacije četrti v srcu "starega Dubaja", le 10 km od dubajskega letališča, tako da bo obvezna postojanka vsakega obiskovalca v Dubaju, ki bo z razgledne ploščadi imel 360-stopinjski pogled daleč naokoli. Vipovski gostje bodo lahko dostopali do visečih vrtov, ki jih bodo zgradili po zgledu babilonskih visečih vrtov.

Tisti, ki imajo več pod palcem, bodo lahko v stolpnici tudi prespali, saj bodo tam svoj prostor našli hoteli, pa tudi prestižni butiki, bari, prostor za rekreativne dejavnosti ...

Obliko novega stolpa si je zamislil španski zvezdniški arhitekt Santiago Calatrava. Zmagovalni načrt je navdihnil cvet lilije, od daleč pa asociira tudi na silhueto minareta in torej simbolizira islam.

Na slovesnosti je šejk Hamdan Mohamed Bin Rašid Al Maktum povedal, da gre za izjemen urbani razvoj Dubaja, dodal pa je, da se z vrsto kakovostnih gradbenih projektov uresničuje velikopotezen načrt države, ki želi doseči blaginjo in srečo ljudi v Združenih arabskih emiratih: "Pred leti smo zgradili Burdž Kalifo, najvišjo stolpnico na svetu. Danes praznujemo temelj nove strukture, ki predstavlja nov korak na naši poti, da smo na čelu rasti v različnih sektorjih."

Kdaj točno bo gradnja končana, niso razkrili, je pa jasno, da morajo biti vsa dela končana pred začetkom svetovne razstave Expo 2020. To bo gostil Dubaj, obiskalo pa jo bo več kot 20 milijonov obiskovalcev, kar stolpu Dubai Creek Harbour že na samem začetku obeta odličen obisk.