Pivo, ki so ga zvarili upokojenci, nosi simpatično ime. Foto: Eurocomm/Philipp Horak/KWP
Pivo, ki so ga zvarili upokojenci, nosi simpatično ime. Foto: Eurocomm/Philipp Horak/KWP

Začetki pivovarskih podvigov doma starejših Atzgersdorf segajo v leto 2020, ko se je iz doma starejših občanov prvič začel širiti vonj po sladu in hmelju. Projekt se je začel z namenom izboljšanja motoričnih in kognitivnih sposobnosti upokojencev ter spodbujanja občutka skupnosti in povezanost med prebivalci, razvil pa se je v zabavno dejavnost, ki prebivalcem doma omogoča kakovostno preživljanje prostega časa. Pri projektu lahko sodelujejo tudi prebivalci, zboleli za demenco, in se tako vključijo v skupnost ter izkusijo pomembne občutke uspeha.

Uredili so si tudi sobo za druženje. Foto: Eurocomm/DERENKO
Uredili so si tudi sobo za druženje. Foto: Eurocomm/DERENKO

Upokojenci so vključeni v celoten proces izdelave končnega izdelka. Skupaj s pivovarjem meljejo in pasirajo slad, skrbijo za ustrezno temperaturo ter fermentirajo pivo. Sami poskrbijo tudi za etiketiranje steklenic, zaradi česar se lahko zgodi, da je kdaj kakšna etiketa nalepljena nekoliko postrani, kar le prispeva k njihovi avtentičnosti. Lager so poimenovali Oma (babica) in Opa (dedek), svetlo pivo pa Hellmut in Hellga.

V načrtu tudi pivovarniške ekskurzije

Odkar so zagnali pivovarno, so proizvedli 15.000 steklenic, približno 6.000 na leto. Zaradi velikega zanimanja bodo proizvodnjo podvojili, marca so namreč odprli prenovljene pivovarske prostore, v katerih bodo varili 12.000 steklenic letno. Do zdaj so s pivom oskrbovali 30 domov za starejše, po novem pa bodo steklenice na voljo tudi v vseh 150 dunajskih klubih upokojencev, v katerih prirejajo družabne dejavnosti. S prenovo so pridobili tudi degustacijsko sobo in prostor za organizacijo zabav za prebivalce doma, zaposlene in upokojence iz okolice, na katerih bodo seveda stregli svoje pivo, jeseni pa že načrtujejo prve pivovarniške ekskurzije, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

"Kar se je sprva začelo kot šala, se je pred nekaj leti razvilo v izjemno zgodbo. Res je lepo videti, da zaposleni ideje prebivalcev jemljejo resno in se iz tega razvije nekaj čudovitega. S selitvijo v dom starejših ljudje namreč ne opustijo vseh svojih idej, strasti in želje po zabavi! Pivi Oma in Opa sta že skorajda legendarni in res okusni," je zgodbo o ozadju projekta na otvoritvi novih prostorov komentiral mestni minister za zdravje in predsednik Kuratorija dunajskih domov za starejše, Peter Hacker.

V dunajskih domovih za starejše občane sicer ne proizvajajo zgolj svojega piva, temveč tudi med, začimbne mešanice, orehovec in različne slaščice.