Največja mogoča hitrost bo 6 kilometrov na uro. Foto: Reuters
Največja mogoča hitrost bo 6 kilometrov na uro. Foto: Reuters

V Južni Koreji naj bi se spopadali z novim izbruhom virusa, znova so namreč zaznali 1100 novih primerov okužb s covidom-19, Kim Boo-kyum, predsednik vlade, je tako državo opozoril, da je država dosegla vrhunec krize. Poleg drugih ukrepov se je vlada odločila, da bo z namenom, da bi preprečila širjenje covida-19, v seulskih fitnesih in telovadnicah ter okoliških regijah prepovedala, da, predvsem med skupinskimi vadbami, kot so zumba in aerobika, predvajajo glasbo, ki dosega več kot 120 udarcev na minuto (bpm – beats per minute).

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prav tako bodo omejili hitrost tekalnih stez – največja mogoča hitrost bo tako šest kilometrov na uro, prepoved hitrih pesmi in omejitev hitrosti tekalnih stez pa naj bi preprečili prehitro dihanje in škropljenje znoja med člani. Ljudem bo v objektih z notranjim izvajanjem športa, naenkrat dovoljeno preživeti le dve uri, prhanje bo prepovedano, vsi športni objekti pa se bodo morali zapreti do 22. ure.

Pojavljajo se dvomi o smiselnosti ukrepa

Medtem ko uradniki trdijo, da s temi ukrepi preprečujejo popolno zaprtje telovadnic in fitnesov, pa nekateri lastniki in uporabniki o njihovi učinkovitosti in smiselnosti dvomijo. "Predvajanje veselih pesmi je namenjeno razvedrilu naših članov in izboljšanju splošnega razpoloženja v prostoru," je dejal Kang Hyun-ku, lastnik ene izmed telovadnic v Seulu, ki pa ga je zanimalo, ali obstaja dokaz, da ima izbira med klasično glasbo in skupino BTS dejanski vpliv na širjenje virusa. "Kako nadziraš seznam pesmi uporabnikov telovadnic?" se je še spraševal Kang, ki pa je poudaril, da veliko ljudi uporablja lastne slušalke. "Če hodiš počasneje kot šest kilometrov na uro, to pomeni, da se ne moreš okužiti s covidom-19?" je skeptično razmišljal tudi Kim Yong-tae, član glavne opozicijske stranke, ki pa ne razume, kakšna je povezava med covidom-19 in glasbo ter kdo preverja število udarcev na minuto pesmi, s katero telovadi.

Kar 8 izmed 10 najboljših k-poppesmi, ki so uvrščene na južnokorejski poplestvici, je "sprejemljivih". Med njih sta se uvrstili tudi pesmi Butter in Dynamite skupine BTS, ki naj bi dosegali med 110 in 115 udarcev na minuto. Najbolj bodo trpeli oboževalci skupine Blackpink, saj se število udarcev na minuto v njihovih pesmih vrti okoli 130, tudi Psyjeva uspešnica Gangnam Style je prehitra.

Seznam nekaterih pesmi, ki izpolnjujejo pogoje
Survivor
– Eye of the Tiger
BTS – Dynamite in Butter
Dua Lipa & Silk City – Electricity
Justin Timberlake – Can't Stop The Feeling
Lady Gaga – Bad Romance
Mark Ronson ft. Bruno Mars – Uptown Funk
Nelly Furtado – Promiscuous