Novo pridobitev je želelo preizkusiti veliko ljudi. Foto: EPA
Novo pridobitev je želelo preizkusiti veliko ljudi. Foto: EPA
Sorodna novica Britanska kraljica nenapovedano obiskala podzemno železnico Elizabeth

Po 13 letih gradnje so v glavnem mestu Združenega kraljestva za potnike končno uradno odprli novo progo podzemne železnice, poimenovano po kraljici Elizabeti II. Projekt gradnje, katere stroški so se s 14,8 milijarde (okoli 17 milijard evrov) povišali na 18,8 milijarde funtov (pribl. 22 milijard evrov), se je sicer precej zavlekel – vlaki naj bi prvotno po novi progi začeli voziti že decembra 2018.

Na novi progi je potovanje trenutno mogoče na odseku med postajama Paddington v predelu Westminster in Abbey Wood na jugovzhodu Londona. Čas potovanja med obema točkama je zaradi nove povezave krajši za skoraj polovico. Vlaki bodo sprva vozili med 6.30 in 11. uro od ponedeljka do sobote, tudi ob nedeljah pa šele pozneje letos.

Med prvimi potniki je bil tudi londonski župan Sadiq Khan, ki je dejal, da je vznemirjen kot "majhen deček malo pred božičem". "Linija Elizabeta je veliko več kot le nova železniška proga – prinesla bo ključno gospodarsko spodbudo za celo državo in pripomogla k pospešitvi okrevanja po pandemiji," je izjavil Khan in odprtje linije označil za zgodovinsko in najpomembnejši prispevek k prometnemu omrežju v več desetletjih.

Da so jo dokončali, je trajalo več kot 10 let. Foto: EPA
Da so jo dokončali, je trajalo več kot 10 let. Foto: EPA

Številni so sicer na podzemni železnici vztrajali vso noč, da bi si zagotovili mesto na prvem vlaku, ki je odpeljal danes ob 6.33 po krajevnem času.

Omrežje podzemne železnice povečano za 10 odstotkov

Jeseni naj bi se potniki po novi progi lahko popeljali tudi proti zahodu proti letališču Heathrow in mestu Reading, vzhodno pa proti Essexu. Uporaba celotne linije, ki je skupno dolga 113 kilometrov, je predvidena za maja prihodnje leto.

Z novo linijo se omrežje znamenite londonske podzemne železnice povečuje za deset odstotkov. Po novem bo dodatnih 1,5 milijona ljudi od središča Londona oddaljenih največ 45 minut vožnje. Letno naj bi se po njej prepeljalo 200 milijonov potnikov, glede na napovedi pa naj bi sicer na leto britansko gospodarstvo okrepila za 42 milijard funtov.