96-letna kraljica bo kmalu zaznamovala 70 let na britanskem prestolu. Glavna praznovanja bodo v Združenem kraljestvu potekala med prazničnim prvim junijskim koncem tedna.

Na praznovanjih se bodo Britanci posladkali tudi s sladicami. V četrtek je posebna komisija slavnih britanskih kuharjev razglasila zmagovalca kulinaričnega šova, na katerem so izbrali recepturo za sladico, ki bo "vredna kraljice, a hkrati dovolj preprost, da ga lahko poustvarijo milijoni Britancev", poroča Yahoo News.

Izmed receptur 5000 ljubitelskih slaščičarjev je komisija izbrala recept za limonin trifle 31-letne tekstopisko Jemmo Melvin iz kraja Southport blizu Liverpoola.

"Ugotovila sem, da je imela kraljica na svoji poroki limonino kremo (angl: posset), zato sem se odločila, da mora puding temeljiti na okusu limone," je povedala zmagovalka.

Britanci sicer izraz puding uporabljajo tako za opis sladkih kot tudi slanih jedi, vendar se najpogosteje uporablja za sladico.

Puding Jemme Melvin vključuje rezine limonine rulade na dnu, v plasteh prekrite z želatino St. Clement's, limonovo kremo in mandarininim pirejem ter na vrhu prelito s stepeno smetano, okrašeno s kandiranimi citrusi, čokoladnimi mrvicami in piškoti amaretti.

"Jemmin trifle bomo zagotovo izdelovali še naslednjih 50 do 100 let," je sladico ocenil priznani slaščičar in sodnik na izboru Roger Pizey.