Tudi Putin in Medvedjev si rada privoščita kozarec piva, oba prisegata na domačo znamko žiguli. Foto: EPA
Tudi Putin in Medvedjev si rada privoščita kozarec piva, oba prisegata na domačo znamko žiguli. Foto: EPA
Pivo
Bo od zdaj vsaj takšnih prizorov (posnet je bil na pivskem festivalu v Sankt Petersburgu) kaj manj? Foto: EPA

Za prebivalce največje države na svetu je bilo dolga leta povsem samoumevno, da so pivo kot osvežilno pijačo srkali na poti v službo, se z njim "ogrevali" pred pravo zabavo in hladili med vožnjo z avtomobilom ter z njim "poplaknili" požirek vodke. Star ruski pregovor pravi: "Pivo brez vodke je denar, vržen stran."

Če vsebuje manj kot 10 odstotkov alkohola, je živilo
S 1. januarjem je pivo dobilo drugačen status, saj so ga uradniki prvič uvrstili med alkoholne pijače. Vse do leta 2013 je bilo z drugimi pijačami, ki imajo manj kot deset odstotkov vsebnosti alkohola, uvrščeno med živila. Nič čudnega torej, da je bilo vse mogoče znamke hmeljnega napitka, od amstela in efesa do baltike in žigulija, mogoče kupiti v uličnih kioskih in na železniških postajah, pa tudi v nešteto trgovinicah, ki so odprte 24 ur na dan. Pivo ali navadna voda, pivo ali sok, razlike v obravnavi ni bilo prav nobene. Tudi zato so mnogi Rusi pivo ležerno srkali iz pločevink ali steklenic v parkih, javnih ustanovah in na prevoznih sredstvih.

Zdaj, z novim statusom, pa se bo veliko spremenilo. Za "pivoljubce" nedvomno na slabše, saj dejstvo, da so ga uvrstili med alkoholne pijače, za seboj potegne niz sprememb. Hmeljni napitek je tako s prvim januarjem izginil s polic kioskov in bencinskih črpalk in trgovin na železniških in avtobusnih postajah - na teh mestih so ga prodali kar tretjino. Poleg tega ga ne morejo več kupiti med 23.00 in 8.00, s televizijskih zaslonov pa so izginili tudi vsi oglasi za to pijačo. Pivo je tako po novem na voljo samo še v restavracijah, barih in trgovinah s površino najmanj 50 kvadratnih metrov.

Ta ukrep je del zakona, ki ga je takratni predsednik države Dmitrij Medvedjev podpisal leta 2011 z namenom omejitve uživanja in porabe alkohola v državi. To težavo je označil kar za "nacionalno katastrofo".

Pivo ohranja priljubljenost
Kaj pravijo številke? Povprečen Rus na leto spije za 32 pollitrskih vrčkov čistega alkohola, vsako leto pa zaradi z alkoholom povezanih težav umre kar pol milijona Rusov. V tej številki je upoštevanih tudi 30.000 smrtnih žrtev, ki zaradi vožnje pod vplivom alkohola umrejo za volanom.

Čeprav pivo med Rusi ohranja in celo iz leta v leto še pridobiva priljubljenost, pa se nobena alkoholna pijača ne more kosati z njihovo ljubeznijo do vodke. Rusija je pred meseci dvignila minimalno ceno pollitrske steklenice vodke na 125 rubljev (3,1 evra), do leta 2015 pa naj bi stala vsaj 200 rubljev (pet evrov).

Povprečni Rus je leta 2011 popil 77 litrov piva, devet litrov žganja in sedem litrov vina.