Podobni lokali v nekaterih državah obstajajo že nekaj časa. Foto: EPA
Podobni lokali v nekaterih državah obstajajo že nekaj časa. Foto: EPA
Idejno je Ziferblat prostor za druženje, kjer se vsak počuti kot doma. Vsak je točno to, kar je; lahko dela, bere knjigo, igra klavir, se pogovarja s popolnimi neznanci, prebira poezijo, jo recitira ali pa se udeležuje različnih dogodkov. Ob tem si lahko v neomejenih količinah postreže s kavo, čajem in piškotki, ali pa si celo pripravi prigrizek, na katerega povabi tudi prijatelje. Prostorsko pa je Ziferblat kvadrature malce razkošnejšega stanovanja, ki smo ga preuredili v čudovit družabni salon, katerega izložba se že svetlika na Vegovi 8 v Ljubljani. Foto: Jaka Birsa

Na voljo je neomejena količina kave ali čaja ter peciva. Vsaka minuta po vstopu v prostor stane 25 lip (3,2 centa), kar znese približno dva evra na uro.

Prostor za igranje in druženje, ki so ga odprli v zagrebški soseski Trešnjevka, so označili za "antikafič". V njem ne strežejo natakarji, temveč si gostje postrežejo sami. Ti lahko spijejo neomejeno število kav ali čajev, alkohola ni. V ceno je vključeno pecivo, mogoče pa je prinesti tudi svojo hrano ali jo naročiti.

Vsak obiskovalec pri vstopu v lokal dobi kartico, na kateri je zapisan čas prihoda, strošek obiska pa gost poravna ob odhodu.

Kot doma
Prostor je urejen kot stanovanje, sestavljeno iz kuhinje, dnevne sobe in podstrešja ter balkona, na katerem je dovoljeno tudi kajenje. Pričakujejo, da se bodo obiskovalci počutili kot doma ali na obisku pri dobrem prijatelju. Na voljo so številne družabne igre.

Lastnica Ana Manzin se ne boji, da bi lokal propadel zaradi morebitnih nepotešljivih gostov. "Če lahko nekdo spije deset kav v eni uri, naj jih. Mislim, da to ni mogoče," je dejala. Za člane lokala bodo minuto bivanja v prostoru zaračunavali dvajset odstotkov ceneje.

Ljubljanski Ziferblat vabi
Prostor s podobnim konceptom ima tudi Ljubljana. Vrata bo v četrtek uradno odprl Ziferblat, ki ga že lahko obiščite.

To ni kavarna. Ni prostor, kjer vas bo natakar povprašal, kakšno kavo želite danes, pač pa vsak gost s prihodom postane mikronajemnik prostora, je zanj odgovoren in ga soustvarja. Ziferblat gostom omogoča koncerte, razstave, branje poezije, predavanja, jogo, igranja šaha, branje knjige, ali pa se prelevi v prostor za delo in sestanek. Vse v Ziferblatu je zastonj, razen časa, ki ga preživite v prostoru. Gostje plačujejo na minuto, ki znaša 5 centov, so zapisali ustanovitelji, ki so dodali: "Osnovna ideja je blizu hišici na drevesu za odrasle, kjer lahko vsi prispevajo k razvoju in si izmenjujejo mnenja, izkušnje, čustva, predvsem pa so odprti drug do drugega."