Lanskega novembra so ga v ogrodjih iz mavca sprva prenesli v Trst. Foto: AP
Lanskega novembra so ga v ogrodjih iz mavca sprva prenesli v Trst. Foto: AP

Največje do zdaj najdeno okostje triceratopsa na svetu, ki je znan predvsem po treh rogovih na glavi, naj bi bilo staro okoli 66 milijonov. Poimenovali so ga kar po lastniku zemlje, Big John, kjer je v Južni Dakoti neodkrit čakal do leta 2014.

Sorodna novica Za največjega triceratopsa ocenjujejo prodajo do 1,5 milijona evrov

Gromozansko okostje dinozavra, ki naj bi umrl v poplavi, tako pa so se ostanki ohranili v blatu, pa je zdaj v rokah anonimnega zasebnega zbiratelja iz Združenih držav Amerike. Ta je zanj na dražbi v Parizu odštel kar 6,6 milijona evrov. "Gre za rekord v Evropi," je dejal Alexandre Giquello iz dražbene hiše Drouot, kjer so prvotno predvidevali, da bodo za okostje iztržili med 1,2 in 1,5 milijona evrov, poroča AP.

Ostanki vedno bolj privlačijo tudi zasebne kupce. Foto: Reuters
Ostanki vedno bolj privlačijo tudi zasebne kupce. Foto: Reuters

Visoka cena naj bi bila upravičena

"Splošna kakovost Big Johna si je popolnoma zaslužila to ceno," je povedal paleontolog Iacopo Briano in dodal, da je to za triceratopsa in rastlinojedca neverjeten rekord. Veliki Ivan je namreč dolg okoli 7,15 metra, v višino pa meri okoli 2,7 metra. Lobanja predstavlja več kot tretjino celotne dolžine, dva rogova sta dolga več kot en meter. Ohranilo se je več kot 60 odstotkov celotnega skeleta in kar 75 odstotkov lobanje – Big John je sestavljen iz več kot 200 kosti.

Lanskega novembra so ga v ogrodjih iz mavca sprva prenesli v Trst. Ostanke okostja, ki ga je Zoic, podjetje, ki je specializirano za prazgodovinske živali, kupilo za 150.000 evrov, so morali paleontologi namreč najprej očistiti, nato pa kost za kostjo skrbno sestaviti in po potrebi restavrirati. Restavrirano okostje rastlinojedca so nato prenesli v Pariz.

Za najdražjega dinozavra, ki so ga prodali do zdaj, sicer velja okostje T-Rexa, ki je lansko leto v New Yorku iztržil kar 32 milijonov dolarjev (okoli 27 milijonov evrov).