Jezik žirafe je s 45 centimetri eden najdaljših v živalskem kraljestvu. Foto: Schönbrunn Zoo
Jezik žirafe je s 45 centimetri eden najdaljših v živalskem kraljestvu. Foto: Schönbrunn Zoo

Živalski vrt Schönbrunn ne velja samo za najstarejši živalski vrt na svetu, pač pa tudi za bivališče najstarejše žirafe v Evropi. Samec Kimbar se je skotil leta 1993 v nizozemskem živalskem vrtu Emmen in bil leta 1995 prepeljan v dunajski živalski vrt. Pred gradnjo novega parka za žirafe so ga decembra 2014 preselili v posebno bivališče na ozemlju vojašnice Maria Theresien, kjer še danes prebiva s samicama Carlo in Rito.

Pri zavidljivih 27 letih, žirafe namreč le redko živijo dlje kot 20 let, nima več zob, zato dobiva posebno hrano. "Dajemo mu nastrgano zelenjavo, v vodi zmehčane pelete, še vedno pa ima zelo rad listje," je povedala njegova skrbnica Irene Greter. Za rojstni dan so ga razveselili z masažo z velikimi krtačami.

Populacija žiraf v zadnjih letih upada, zato se vrstijo pozivi, da se žirafo uvrsti na uradni seznam ogroženih vrst. Po podatkih CNN-a je Mednarodna zveza za ohranjanje narave leta 2016 žirafe označila za ranljive, saj je ugotovila, da se je njihova populacija v zadnjih treh desetletjih zmanjšala za kar 40 odstotkov. Krivdo za upad pripisujejo kmetijstvu, komercialni trgovini, lovu in boleznim.