Letos bodo poleg dinozavrov na ogled tudi bivališča neandertalcev in njihov način življenja. Foto: MMC RTV SLO/J. M.
Letos bodo poleg dinozavrov na ogled tudi bivališča neandertalcev in njihov način življenja. Foto: MMC RTV SLO/J. M.
Dinomanija v Volčjem Potoku

Letošnji začetek spomladanske sezone, ki je po besedah Melite Miš Strgar najzanimivejše obdobje tako za obiskovalce kot za zaposlene, je zaznamovala vrnitev razstave Dinomanija, ki si jo bo mogoče ogledati vse do 14. junija. Okrog 56 dinozavrov in ledenodobnih velikanov so namestili v čim bolj pristno okolje ob glavnem vhodu, poteh in otroškem igrišču. Iz Kijeva, kjer so gostovali pred tem, so dinozavre v Slovenijo pripeljali s tremi velikimi priklopniki.

Nova spomladanska sezona 23. aprila prinaša tudi jubilejno 20. razstavo tulipanov, cvetličarstva, drevesničarstva in vrtne opreme ter vrtnarski sejem, na katerem se bo predstavilo več kot 200 podjetij.

Obiskovalcev je v arboretumu sicer vsako leto več, lani so tako prodali približno 120.000 vstopnic, kar po oceni Miš Strgarjeve pomeni okrog 160.000 obiskovalcev. Poleg samega števila obiskovalcev je za arboretum glavni kriterij uspešnosti delovanja tudi zadovoljstvo gostov, ki pa je tako po prejetih pohvalah kot vse večjem številu obiskov sodeč doseženo.

V arboretumu "za vse generacije in vse letne čase" je trenutno zaposlenih 70 ljudi, ki skrbijo za okrog 3.500 različnih rastlinskih vrst na 88 hektarjih zemljišča. Prvi začetki parka segajo v leto 1882, leta 1999 pa je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena in od takrat deluje kot državni javni zavod.

Dinomanija v Volčjem Potoku