Mladi alpaki - ena svetla in ena rjava. Foto: ZOO Ljubljana
Mladi alpaki - ena svetla in ena rjava. Foto: ZOO Ljubljana
Zebri
Ob mami je najbolj varno. Foto: ZOO Ljubljana
Dve čopičarki
Črne čopičarke so razširjene v južni osrednji Braziliji. Njihovo življenjsko okolje je tropski deževni gozd, kjer bivajo visoko v krošnjah dreves. Dejavne so podnevi. Foto: ZOO Ljubljana
Kamela
Dvogrbe kamele živijo v čredah, en samec in več samic z mladiči. Parjenje poteka od februarja do marca, brejost traja 12,5 meseca. En mladič se skoti zgodaj spomladi, osamosvoji se star 2 leti. Kamele lahko živijo do 50 let. Foto: ZOO Ljubljana

Indijansko poletje očitno ne vpliva ugodno le na ljudi, ampak tudi na živali, saj imajo oskrbniki polne roke dela z naraščajem. Zadnji pridobitvi sta dva mladiča zeber. Samček Bili, ki je v Ljubljano prišel novembra leta 2012, je namreč prijetno presenetil, saj mladičev še niso pričakovali. Samci se v naravi namreč parijo šele po petem letu starosti, samici pa sta Bilija ves čas odganjali od jasli, ga brcali in tudi ugriznili. A čez pol leta je postal glavni v čredi in se paril z obema.

Samček Bili oplodil mater in hčer
"Poleti smo že vedeli, da bomo spet imeli mladiče pri zebrah in da je mlad samec Bili presenetil, kar se v ujetništvu večkrat zgodi: ob dobri krmi, kondiciji in odsotnosti konkurence mlade živali prej spolno dozorijo. V noči na petek, 10. oktobra, je prvega mladiča skotila Srečka, in sicer samico, v noči na soboto 11. oktobra pa je skotila mladiča tudi njena mama, in sicer samčka. Mladiča sta se takoj po kotitvi postavila na lastne noge. Mami jima pomagata tako, da ju ližeta in spodbujata. Ob tem sta stalno ob mladiču ter odganjata druge zebre, da si mladič zapomni vzorec prog svoje mame in obratno, da s
e takoj najdeta v čredi. Obe samici sta skrbni mami, tudi doslej še neizkušena Srečka, ki je skotila svojega prvega mladiča. Oba mladiča sesata mleko, sledita mamam in veliko spita, tako kot vsi novorojenčki. Prav kmalu pa se bosta družno podila po ogradi. Pri tem bosta prav smešna, saj ju njune za mladiče značilne nesorazmerno dolge noge še ne bodo ubogale najbolje," so zapisali v ZOO-ju.

Pri čopičarkah deljena skrb za mladiče
V soboto, 11. oktobra, se je za dva mladiča povečala tudi družina črnih čopičark, ki bivajo ob sajmirjih pri vhodu v živalski vrt. Črne čopičarke, male inteligentne marmozetke iz Južne Amerike, gojijo v Ljubljani že od leta 1999. Da se ne bi parile v sorodstvu, so jih v letu 2013 nekaj oddali ter jih ločili v dve skupini. Samcu so pripeljali novo samico, dvema samicama pa novega samca iz živalskega vrta Jihlava na Češkem. "Upali smo, da si bodo všeč in bodo imele mladiče. Prvi par pri šimpanzih je imel dva mladiča že v maju. Nova mladiča pa sta se skotila tudi v skupini ob sajmirijih. Pri zebrah skrbi za mladiča samo samica, družina čopičark pa si skrb za mladiče deli. Samica jih doji, samec pa prenaša na svojem hrbtu. Tako lahko samica počiva in ima več časa za prehranjevanje, s tem pa tudi dovolj mleka, da prehrani mladiča," so pojasnili.

Alpak je "malo morje"
Naraščaj je tudi v čredi alpak, ki jo sestavljajo črni samec Pepito, najstarejša rjava samica Julie ter mlajše svetle samice z imeni Lucia, Anika, Krea in Felicia. Alpaka Lucija je samčka skotila začetek julija, konec julija je samčka skotila Felicija, Krea pa je tretjega samčka skotila konec septembra. Vse tri samice so skrbne in ljubeče mame. Mladiči hitro rastejo, nadlegujejo svoje mame in se podijo po ogradi. Seveda pa se nadvse radi tudi sončijo in spijo.

Sep prišel za družbo Karameli
Prejšnji teden pa so po 17-urni vožnji pripeljali v ZOO Ljubljana še novega, leto in pol starega samca dvogrbe kamele Sepa, ki je prišel iz safariparka Givskud na Danskem. Sep bo delal družbo samici Karameli. Samec Ali je sredi poletja zaradi ulkusa - razjede na želodcu namreč poginil in Karamela je ostala sama.

"Ker pa so kamele družabne živali, smo ji pripeljali novega samca. Danski 'temnolasec' ji je bil takoj všeč. Čeprav sta bila ločena s pregrado, sta se ovohavala, lizala in prepletala vratove. Po dveh dneh smo ju združili in takoj sta se razumela. Samec se je že začel udeleževati tudi 'zoo pouka', torej socializacije, privajanja na novi režim oskrbovanja in treninga. Stari samec, kot se je pozneje izkazalo, ni bil ploden, zato upamo, da bo novi, tako kot samec zebre, uspešnejši in da bomo čez približno dve ali tri leta ''zibali'' mlado dvogrbo kamelo," so dodali.