Orožje ni več uporabno, ima pa precejšnjo vrednost za ljubitelje filmske umetnosti. Foto: Reuters
Orožje ni več uporabno, ima pa precejšnjo vrednost za ljubitelje filmske umetnosti. Foto: Reuters

Polavtomatsko orožje Walther PP, ki je skupaj z manjšim modelom PPK postalo pomemben del franšizne ikonografije, bi lahko na dražbi prodali za od 150 do 200 tisoč ameriških dolarjev, so v sporočilu za javnost zapisali v dražbeni hiši Julien's in dodali, da bo dražba 6. decembra.

Gre za orožje iz filma Dr. No iz leta 1962, ki danes ni več uporabno, je ob tem pojasnil izvršni direktor dražbene hiše Julien's Auctions Martin Nolan in dodal, da je bila pištola del zbirke družbe Bapty, ki velja za enega največjih dobaviteljev orožja za filmsko industrijo. Leta 2006 so orožje že prodali na dražbi, zdaj pa ga lastnik prodaja naprej.

"Silhueta agenta 007, ki v rokah drži to pištolo, bo za vedno ostala ena najbolj ikoničnih podob filmov o Jamesu Bondu, že zdaj pa je ta podoba ena najpomembnejših popkulturnih referenc vseh časov," o pomenu slovite pištole še pravi Nolan.

Pištola bo sicer le eden izmed več kot 500 predmetov, povezanih s Hollywoodom, filmsko industrijo in ameriško zgodovino, ki jih bodo 6. decembra prodajali v Los Angelesu. Med predmeti na dražbi bodo tudi čelada, ki jo je Tom Cruise nosil v filmu Top Gun, in prva obleka, ki si jo je Michelle Obama nadela v vlogi prve dame ZDA.