Od leta 2013 zgodbe o Asterixu ustvarjata Jean-Yves Ferri in Didier Conrad. Foto: EPA Foto:
Od leta 2013 zgodbe o Asterixu ustvarjata Jean-Yves Ferri in Didier Conrad. Foto: EPA Foto:

Originalno ilustracijo za naslovnico enega izmed zgodnjih stripov Asterixa so na petkovi dražbi prodali za rekordnih 1,4 milijona evrov. Risbo za strip Okrog Galije z Asterixom je prodala pariška dražbena hiša Drouot, ki je pričakovala, da bo zanjo iztržila največ 200.000 evrov.

Na prodani risbi sta podpisana tudi stvaritelja legendarne serije stripov pisatelj René Goscinny in ilustrator Albert Uderzo , ki sta prvo zgodbo o Asterixu in Obelixu objavila leta 1959 v francosko-belgijski reviji Pilote. Prva dogodivščina v knjižni obliki je izšla dve leti pozneje.

Asterix in Obelix sta hitro postala dva izmed najbolj priljubljenih stripovskih junakov v Evropi. Do danes je v seriji izšlo že 36 knjig, ki so bile v skupni nakladi prodane v več kot 325 milijonih izvodov. Knjige so sicer prevedene v več kot 100 jezikov.

Rene Goscinny je pri ustvarjanju serije sodeloval do smrti leta 1977, nato pa je Uderzo poleg risanja prevzel še pisanje in delo nadaljeval do leta 2009.

Serija živi dalje
Leta 2013 je izšla prva knjiga, pri kateri Uderzo ni sodeloval, saj sta serijo prevzela pisatelj Jean-Yves Ferri in ilustrator Didier Conrad, ki bosta svojo tretjo in skupno že 37. knjigo v seriji izdala prihodnji teden. Zgodba se bo dogajala v antični Italiji, že ob prvi izdaji pa bo prevedena v 20 jezikov.

Na podlagi knjig je nastalo tudi 13 filmov, od tega devet animiranih. Poleg tega je po Asterixu poimenovan tudi prvi francoski satelit, ki je bil v vesolje izstreljen leta 1965.