Asterix je spremljevalec novih in novih generacij. Foto: EPA
Asterix je spremljevalec novih in novih generacij. Foto: EPA

Mali galski bojevnik Asterix in njegov zajetni prijatelj Obelix, ki je kot otrok padel v napoj moči, se bosta tokrat podala med Pikte. Ti so bili keltsko ljudstvo, ki je živelo na severu današnje Škotske. Zvezek z naslovom "Asterix chez les Pictes" (Asterix v deželi Piktov) se dogaja "v deželi z bogato tradicijo in ponosnimi ljudmi, ki so navezani na svoje običaje", so sporočili iz založbe Albert Rene. Dodajajo, da je to odlična podlaga za očarljivo zgodbo.

To bo prva epizoda, pri kateri ne bo sodeloval Albert Uderzo, ki bo v kratkem praznoval 86. rojstni dan. Zgodbo je napisal francoski avtor Jean-Yves Terri, narisal pa Didier Conrad.

Asterix med bralci že več kot 50 let
Prvi strip iz serije, ki jo je Uderzo zasnoval skupaj z Renejem Goscinnyjem (1926-1977), je izšel leta 1959 in hitro postal uspešnica. Po smrti Goscinnyja, ki je pisal besedila, je Uderzo sam skrbel za strip, zdaj pa se avtor, rojen leta 1927, poslavlja od serije.

Uderzojeva hči nasprotovala nadaljevanju stripa
Uderzo je slovo od stripa sicer napovedal že pred nekaj leti. Njegova hči Sylvie je tedaj ostro nasprotovala možnosti, da bi stripe ustvarjal nov avtor (imena tedaj še niso bila znana), saj naj bi založnike pri tem gnal le pohlep po dobičku, kakovost stripa pa bi lahko bila manjša. Sylvie Uderzo je tako tedaj napovedala "najtežji Asterixov boj - proti kapitalizmu".

Uspešnost tega boja sicer lahko ocenimo po tem, da je strip medtem prerasel v uspešnico s filmskimi priredbami, glavnemu junaku pa so posvečeni tudi različni tematski parki.