Na predstavitvi novega stripa o Asterixu so se zbrali (od l. proti d.): prvotni risar Albert Uderzo, Anne Goscinny (hči prvotnega scenarista Reneja Goscinnyja) ter aktualni ustvarjalni duo scenarist Jean-Yves Ferri in risar Didier Conrad. Foto: EPA
Na predstavitvi novega stripa o Asterixu so se zbrali (od l. proti d.): prvotni risar Albert Uderzo, Anne Goscinny (hči prvotnega scenarista Reneja Goscinnyja) ter aktualni ustvarjalni duo scenarist Jean-Yves Ferri in risar Didier Conrad. Foto: EPA
Le Papyrus de César
Tudi na naslovnici prihajajoče izdaje sta imeni prvotnih avtorjev še vedno napisani bistveno večje kot imeni aktualnega ustvarjalnega dvojca. Foto: EPA

Gre torej za drugi Asterixov zvezek, pri katerem ni kot avtor sodeloval danes 88-letni risar Albert Uderzo, ki je prvi strip iz serije zasnoval leta 1959 skupaj z Renejem Goscinnyjem (1926-1977), po njegovi smrti pa sam še naprej ustvarjal to uspešno zgodbo.

Prvi zvezek, ki ga je ustvaril dvojec Ferri-Conrad, je izšel pred dvema letoma in nosi naslov Asterix chez les Pictes (slov. Asterix pri Piktih), prodali pa so ga v več kot petih milijonih izvodov. Do danes so iz Asterixove serije po vsem svetu prodali več kot 365 milijonov izvodov zvezkov.

Asterixov stvaritelj zadovoljen z naslednikoma
Uderzo je na ponedeljkovi predstavitvi o svojih ustvarjalnih naslednikih v Parizu dejal, da "njuno delo dobro ustreza temu, kar je bilo narejeno prej". Ferri in Conrad sta dodala, da sta tokrat čutila manj pritiska kot pri njunem prvem zvezku o tem malem galskem bojevniku Asterixu in njegovem obilnem prijatelju Obelixu.

Slovenski prevod izvornega francoskega naslova novega stripa je Cezarjev papirus, mednarodna izdaja pa bo izšla pod naslovom Asterix and the Missing Scroll, v prevodu torej Asterix in izginuli zvitek.

Nova zgodba je še vedno precej zavita v skrivnost, nekaj podrobnosti pa so vendarle razkrili. Navdih za dogajanje je bila stvaritev Galske vojne, ki je v predvsem v 19. stoletju postala nacionalni francoski mit in opisuje Cezarjevo zavojevanje. Ta v novem stripu poskuša pri Asterixu začeti PR-kampanjo s pomočjo svojega svetovalca Bonusa Promoplusa, ki na pogled zelo spominja na Jacquesa Seguelaja, francoskega oglaševalskega guruja in svetovalca nekdanjega francoskega predsednika Francoisa Mitterranda.

"Razmišljala sva, katera javna osebnost našega časa bi naju lahko navdahnila, in za Cezarjevega svetovalca sva se hitro spomnila na Jacquesa Seguelaja," je pojasnil Ferri in dodal, da ne gre za karikaturo, ki bi temeljila na fiziologiji - čeprav mu je dejansko zelo podoben -, temveč gre za "tip lika … svetovalca v senci".

Še ne aktualen "tip lika" - ustvarjen po meri Assangea
Še en lik, utemeljen na osebnosti našega časa, je novinar, za katerega sta avtorja navdih našla v Julianu Assangeu. "Didier [Conrad] je bil tisti, ki si je želel, da bi bil lik tudi po videzu nekoliko podoben Assangeu, četudi ne moreva zatrditi, da gre zanj, prej za tip lika," je tudi o tej odločitvi pojasnil Ferri. "Osrednja tema so pravzaprav informacije in nadzor nad njimi ter dramatično dojemanje tega," je še dodal risar Conrad.

Uderzo, ki pri nastajanju stripa še vedno sodeluje kot svetovalec v ozadju, je zadovoljen: "To se lahko nadaljuje še zelo daleč v prihodnost." Anne Goscinny, hči preminulega Reneja Goscinnyja pa je dodala: "Po zaslugi naših prijateljev /.../ se bo Asterix še naprej staral brez gub."