Prireditelji trdijo, da želijo najti
Prireditelji trdijo, da želijo najti "mlado žensko, ki najbolj predstavlja lepoto in eleganco". Foto: EPA

Tožbo je skupina Osez le féminisme vložila proti krovni organizaciji Endemol Production, ki stoji za lepotnim izborom s 101-letno zgodovino, piše CNN. V njej trdijo, da bi morale biti kandidatke na izboru zaščitene pred predsodki, kot to predvideva francoski zakon o delovnih razmerjih. Po francoskem pravu je diskriminacija zaposlenih glede na spol, spolno usmerjenost, družinski stan in genske predispozicije namreč nezakonita, prijavni obrazec za mis Francije leta 2021 pa jasno opozarja, da ne bodo upoštevali prijav kandidatk, ki niso visoke vsaj 168 centimetrov, imajo otroke in so oziroma so bile poročene.

Za nespoštovanje prijavnih pogojev denarna kazen

Poleg tega organizatorji izbora prepovedujejo dekletom tudi lasne podaljške in tetovaže, možnosti nimajo niti kadilke. V prijavi je treba navesti tudi konfekcijsko številko ter s podpisom jamčiti, da se kandidatka po sprejetju na tekmovanje ne bo odločila za večje telesne popravke. V pravilih in pogojih je za kršenje katere izmed zgornjih obvez predvidena kazen do 5000 evrov.

"Ne le, da gre za izkoriščanje žensk za ekonomske koristi, to tekmovanje tudi krši zakone ter ima negativen in nazadnjaški vpliv na celotno družbo. Zato je čas, da Endemol Production končno iz svojih pogojev za tekmovanje izključi vse seksistične člene," še piše v tožbi.

Med tožnicami so tudi tri nesojene tekmovalke, ki jih na izbor niso sprejeli zaradi njihove starosti, višine, pitja alkohola in kajenja na javnih mestih in tetovaž.

Kakšna bo prihodnost lepotnih tekmovanj? Foto: EPA
Kakšna bo prihodnost lepotnih tekmovanj? Foto: EPA

Podjetje in organizatorji lepotnega izbora se na tožbo še niso odzvali.

Izbor za mis Francije 2021 je sicer potekal že decembra lani, zanimanje pa je bilo izjemno – ogledalo si ga je 8,6 milijona gledalcev, kar je največ po letu 2006. Najlepšo Francozinjo z letnico 2022 bodo izbrali 11. decembra letos.

V preteklosti več incidentov

Kritike, da je lepotne izbore povozil čas in da niso več primerni, se pogosto pojavljajo. V Franciji so že leta 2013 zaradi skrbi zaradi seksualizacije mladostnikov prepovedali lepotne izbore za mlajše od 16 let, a temu zgledu je sledilo le malo držav. Leta 2018 je Veronika Didusenko izgubila lento mis Ukrajine, ko se je izvedelo, da ima otroka, organizatorji izbora za mis Indije so se morali braniti očitkov, da izbirajo le kandidatke s svetlo poltjo, letos pa je izbor mis ZDA dosegel pravico do prepovedi udeležbe transspolnih.