Foto: Facebook/Animal Adventure Park
Foto: Facebook/Animal Adventure Park

Kot so zapisali, so jo morali po posvetu z veterinarji uspavati zaradi artritisa, ki se je 20-letni živali močno poslabšal. Pod objavo, ki so jo uporabniki Facebooka v manj kot 24 urah delili 28.000-krat, se je nabralo 21.000 komentarjev in 69.000 odzivov uporabnikov.

April je zaslovela leta 2017, ko je kot 15-letna žirafa skupaj s partnerjem Oliverjem pričakovala svojega četrtega mladička, v živalskem vrtu pa so se odločili, da bodo dogajanje v njenem domovanju (vključno s kotenjem) prenašali po spletu.

Sorodna novica Foto in video: Žirafa April po dolgi brejosti skotila mladička

Njihovo zamisel so gledalci sprejeli z navdušenjem, saj si je neposredni prenos vsaj za trenutek pogledalo več kot 30 milijonov ljudi, so v živalskem vrtu Animal Adventure Park takrat zapisali v sporočilu za javnost.

Aktivisti zahtevali umik videa

YouTube je sicer nato dobil pritožbo neke skupine za zaščito živali, ki se je pritožila nad videom, češ da gre za preveč eksplicitno vsebino, ki krši pravila glede golote. Video je bil takrat začasno umaknjen, a so po pritožbi tako živalskega vrta kot tudi številnih uporabnikov na YouTubu ugotovili, da so z umikom videa storili napako in prenos znova vzpostavili.

Lastnik in vodja živalskega vrta Jordan Patch je ob tem okrcal aktiviste, ki so video označili za sporen, in poudaril, da je bistvo neposrednega prenosa kotitve predvsem v njegovi informativni vrednosti. Tudi strokovnjaki za te kopitarje imajo namreč le redko priložnost videti žirafjo kotitev. Samice priprave na kotitev skrbno skrivajo in ne dajejo nobenih zunanjih znakov, da se približuje trenutek rojstva.

Kotitev Aprilinega mladička je v zadnjih urah v živo spremljalo več milijonov radovednežev. Žirafja brejost sicer traja 15 mesecev, Aprilina pa je bila še skoraj dva meseca daljša, kot bi predvidoma morala biti.

Na kontracepcijskih tabletkah

Leta 2019 so v živalskem vrtu naznanili, da je prišel čas, da April nastanijo v program za "starostnike", torej v nekakšen žirafji dom za ostarele, za vsak primer pa so ji predpisali tudi kontracepcijske tabletke, da se brejost ne bi ponovila.

Žirafa April med brejostjo. Foto: Facebook
Žirafa April med brejostjo. Foto: Facebook

Namesto April so v programu za razmnoževanje nastanili žirafo Johari, ki je prevzela tudi njenega nekdanjega ljubimca Oliverja.

Hudo revmatično obolenje

Lani poleti pa so oskrbniki opazili spremembe v njeni mobilnosti. Diagnoza: osteoartroza.

Degenerativna bolezen sklepov in hrbtenice je bila za žirafo njene starosti pričakovana, na njeno zdravstveno stanje pa so še nekaj mesecev poskušali vplivati s protibolečinskimi tabletami, protivnetnimi zdravili, nego kopit in s spremenjeno prehrano, oblazinili so celo tla v njeni ogradi.

Pa vendar je bolezen tako napredovala, da ji osebje kljub trudu ni moglo več zagotavljati udobja, zato je bila evtanazija najbolj humana odločitev, so žalostno pojasnili v živalskem vrtu.