Na več majevskih najdbiščih v Mehiki, Gvatemali in Hondurasu so se z duhovnimi dogodki spomnili konca majevskega koledarja. Foto: Reuters
Na več majevskih najdbiščih v Mehiki, Gvatemali in Hondurasu so se z duhovnimi dogodki spomnili konca majevskega koledarja. Foto: Reuters
Jezero Titikaka
Več tisoč ljudi želi konec nekega obdobja pričakati ob obali bolivijskega jezera Titicaca, Foto: Reuters
Majevski koledar
Strokovnjaki za Maje opozarjajo, da to ljudstvo nikoli ni napovedalo konca sveta. Foto: EPA

Seveda bo treba preživeti še nekaj časa, da bo ura odbila polnoč in bo nastopila sobota, a kot kaže zdaj, nam gre tudi na "usodni" 21. december čisto v redu.

Konec sveta? Nikakor. Konec nekega obdobja? Morda.
Dočakali smo torej "zlovešči" 21. december, za katerega so starodavni Maji na podlagi opazovanja gibanja zvezd in drugih nebesnih teles sestavili svoj koledar 5.125 let dolgega štetja, zadnji datum tega koledarja pa je ravno današnji dan. Nekateri so to interpretirali kot majevsko napoved apokalipse.

Nekoliko bolj verjetna je interpretacija, da se z današnjim dnem začenja nova kozmična doba. V novi dobi naj bi nas čakale velike spremembe, povezane z določenimi kozmičnimi poravnavami med našo galaksijo in vesoljem v celoti. Prejšnja era se je začela 31. avgusta 3114 pred našim štetjem in se bo končala danes. Maji so čas razumeli ciklično, tako da vsak konec po njihovem pomeni tudi nov začetek.

Napovedi o koncu sveta so sprožile tudi prav posebno vrsto turizma, saj so nekateri majevski kraji v Mehiki, francoska gora Bugarach, srbska gora Rtanj in še nekaj drugih, domnevno duhovno močnih točk, doživeli pravi turistični vzpon. Prenočišča so bila rezervirana že dolgo naprej, domačini se trudijo prodati vse mogoče spominke in "konec sveta" čim bolje iztržiti.

"Morda se lahko zgodi kaj nenavadnega"
Tako se je na primer v mehiškem mestu Merida, ki je le dobro uro oddaljena od znamenitih stopničastih piramid v Chichen Itzi, zbralo veliko spiritualistov, spet drugi so prepričani, da lahko preživijo le, če se povzpnejo na goro Bugarach na jugu Francije. Podobno natrpana je bila že v četrtek turška vas Sirince, še eden izmed krajev, v katerem naj bi varno dočakali konec sveta. "V resnici ne verjamem, da se približuje konec sveta, je pa prijetno biti tukaj za vsak slučaj, če se res zgodi kaj nenavadnega," pa je svoj vzpon na srbsko goro Rtanj, ki naj bi tudi imela "čudežne" lastnosti, utemeljil srbski študent Darko.

Kljub temu pa naj bi se na vseh teh "posebnih" mestih še več kot tistih, ki verjamejo v napovedi o apokalipsi, zbralo - novinarjev. Po Reutersovi anketi eden izmed desetih vprašanih čuti strah pred 21. decembrom - nič čudnega, saj je fama o koncu sveta leta 2012 ena najbolj razširjenih zgodb o apokalipsi v človeški zgodovini. Odgovorni za to so svetovni splet, hollywoodski ustvarjalci in mediji, ki se vse bolj pehajo za neobičajnimi zgodbami.

Kitajci ne dovolijo širjenja govoric o koncu sveta
Na Kitajskem pa oblasti takšne napovedi prav nič ne zabavajo - policija je namreč aretirala skoraj 1.000 pripadnikov krščanske sekte, ki je širila govorice o koncu sveta in kritizirala komunistično vladavino v državi. Krščanska skupina z nazivom Vsemogočni bog je bila obtožena širjenja govoric o koncu sveta, ki so povezane z majevskim koledarjem, in pozivanja privržencev, naj "pokončajo rdečega zmaja" komunizma. Mediji so skupino označili za "zlobni kult".

Skupina Vsemogočni bog predvideva, da se bo v petek začelo tridnevno obdobje teme, in je svoje privržence pozvala, naj zrušijo vladajočo komunistično partijo na Kitajskem. Sekta je svojim vernikom prav tako pridigala, da se bo začelo novo obdobje, ki mu bo predsedovala ženska različica Jezusa, in da bodo svet pretresli potresi in cunamiji.

Kitajski državni mediji so skupino ostro obsodili in celo trdijo, da uporablja "seksualne komunikacije" oziroma svoje članice poziva, naj uporabljajo svojo spolno privlačnost, da zapeljejo samske moške.

"To je lep okrogel datum"
In kaj o koncu sveta, ki naj bi ga napovedali Maji, pravi dober poznavalec njihovega življenja in kulture, dr. Ivan Šprajc? V pogovoru za MMC januarja lani je dejal: "Če bi bil majevski koledar še v uporabi, bi bil 21. december 2012 v njihovem dvajsetiškem sistemu lep okrogel datum, ki bi se zapisal kot 13.0.0.0.0. Primerljivo s tem, ko smo po našem koledarju praznovali leto 2000. In nič več, vse ostalo so popolne izmišljotine. Nikjer niso zapisali, da se takšna obdobja končujejo s katastrofami. O tem bi lahko razmišljali v smislu, da je bil po zapisih ob začetku te ere svet ustvarjen. Šlo je za kreacijo, postavili so se trije kamni prvega ognjišča, obstajajo nekakšni skopi namigi, da gre za stvarjenje. O uničenju prejšnje ere pa nikjer ne piše nič. Poleg tega je že nekaj časa jasno, da Maji za zdajšnje obdobje niso predvidevali, da bo trajalo samo 13.0.0.0.0 dni, kar ustreza približno 5125 letom, ampak bo teklo naprej."

Menda obstaja en sam zapis, ki omenja ta datum. "Gre za samo en zapis ob koncu zelo dolgega besedila o dejanjih in junaštvih nekega vladarja. O tem datumu piše, da bo takrat obletnica nekega dogodka in da se bo takrat spustil bog Bolon Yokté, potem je nekaj zabrisanega, sledita še dva glifa 'zgodilo se bo', spet nekaj zabrisanega, potem pa je konec. Nemogoče je, da bila tam opisana kakšna huda kataklizma."

Dr. Ivan Šprajc je bil gost oddaje Dobro jutro. Pogovor z njim si lahko ogledate spodaj.

Kaj so v resnici napovedovali Maji?
Kaj so v resnici napovedovali Maji?