Risa sta skočila na svobodo. Foto: BoBo
Risa sta skočila na svobodo. Foto: BoBo

Po uspešni prilagoditvi so na Gorenjskem na prostost izpustili prva dva od skupno petih risov v letošnjem letu. Zois in Aida sta bila pred dobrim tednom pripeljana iz Romunije, nato pa so ju začasno namestili v oboro na Jelovici in dopoldne izpustili.

Mimogrede, Zoisa so poimenovali po znanem slovenskem razsvetljencu Žigi Zoisu, a je bilo glasovanje zelo tesno, saj je Zois dobil 27 odstotkov glasov, takoj za petami pa sta mu bila Boris I. (kot "bohinjski ris") in Maršal (kot "eden in edini"), so hudomušno navedli odgovorni pri projektu LIFE Lynx.

Risu Trisu (skrajšano za "triglavski ris"), ki je v Sloveniji že dober mesec, pa sta se v prilagoditveni obori na Pokljuki v soboto pridružili še dve risinji iz Slovaške. Gre za odrasli risinji, ki so ju poimenovali Julija in Lenka, po kratkem prilagoditvenem obdobju pa bodo vse tri skupaj izpustili v prostrane pokljuške gozdove.

Na Gorenjskem vse od začetka 20. stoletja risov ni. S projektom Life Lynx pa želijo na območju stičišča Dinaridov in jugozahodnih Alp ustvarili t. i. povezovalno populacijo. Namen projekta je namreč izboljšati povezanost risov s povečanjem naravnega pretoka genov in izboljšati možnosti za povezavo s sosednjimi populacijami risov v Alpah, pojasnjujejo pri projektu.

Na Jelovici v divjino izpustili dva risa