Nepozabna Grace Kelly. Foto: AP
Nepozabna Grace Kelly. Foto: AP

Prebivalci kneževine Monako se kneginje Gracie Patricie spominjajo predvsem po bleščečem nasmešku in njeni naklonjenosti starejšim, otrokom in revežem, ki jo je izkazovala v četrt stoletja trajajočem zakonu s knezom Rainierjem.

Grace Kelly, najljubši igralki režiserja Alfreda Hitchocka, ni nihče napovedoval, da bo pri 26 letih zasedla monaški prestol, vendar pa se je to zgodilo zelo hitro. Grace je 33-letnega monarha spoznala med filmskim festivalom v Cannesu leta 1955. Komaj leto dni zatem, 19. aprila 1956, se je z njim poročila. S poroko oziroma z novo vlogo kneginje se je ameriška igralka, rojena 12. novembra 1929 v Filadelfiji, s težkim srcem poslovila od obetavne kariere, v kateri je dobila celo oskarja in sicer za vlogo v filmu Country Girl.

Knez Rainier III., Grace in njuni trije otroci. Foto: AP
Knez Rainier III., Grace in njuni trije otroci. Foto: AP

Poroka je potekala v monaški katedrali v navzočnosti vseh evropskih kronanih glav, spremljalo pa jo je tudi 30 milijonov televizijskih gledalcev po svetu. Poroka med igralko in knezom je veljala za uresničenje pravljice, kneževina Monako pa je postala simbol sreče – lepa kneginja in knez ter njuni trije otroci: princesi Caroline in Stephanie ter princ Albert v mali kneževini, ki je postala najbolj priljubljeno zbirališče filmskih zvezd in zvezdnikov ter bogatašev.

Na snemanju filma Ujemi tatu z Alfredom Hitchockom. Foto: AP
Na snemanju filma Ujemi tatu z Alfredom Hitchockom. Foto: AP

Umrla na cesti, na kateri je predtem snemala film

A sreča se je razblinila 13. septembra 1982, ko je vozilo kneginje, ki jo je spremljala takrat 17-letna princesa Stephanie, na ovinkasti monaški cesti zdrsnilo z vozišča 40 metrov globoko v prepad. Kneginja je dan pozneje umrla, stara 52 let.

Monaška kneginja je umrla na cesti, kjer je posnela enega najprepoznavnejših prizorov svoje kariere. V Hitchockovem filmu Ujeti tatu iz leta 1955 po njej hitro vozi modrega kabrioleta, ob njej pa je na sovoznikovem sedežu nekoliko prestrašeni Cary Grant.

Grant je nato večkrat poudaril, da je bila njegova najljubša soigralka prav Grace. "Ingrid Bergman, Audrey Hepburn in Deborah Kerr so bile vse čudovite igralke, a najraje sem sodeloval z Grace. Bila je tako zbrana, obenem pa neverjetno sproščena. Krasna je bila."

O njeni smrti so javnost obvestili 24 ur po nesreči, okoliščine nesreče pa niso bile nikoli pojasnjene. V javnosti se je zato zvrstilo kup ugibanj. Je kneginja za volanom doživela srčni napad? Sta se pred nesrečo sprli s hčerjo? Je bila med nesrečo dejansko za volanom Grace ali njena hči Stephanie, ki je nesrečo preživela s pretresom možganov in počenim vretencem?

V Monaku je pustila močan pečat. Foto: AP
V Monaku je pustila močan pečat. Foto: AP

Še vedno veliko nejasnosti glede nesreče

Okoliščine smrti ostajajo zavite v tančico skrivnosti, ki jo je nekoliko odstrl francoski dokumentarec Ime ji je bilo Grace Kelly (Elle s'appelait Grace Kelly). V tem filmu, ki so ga na francoski televiziji prvič predvajali z dovoljenjem sedanjega kneza Alberta II., sina Grace Kelly, je danes 57-letna Stephanie priznala, da je v paniki potegnila ročno zavoro. "Žal mi je," pa so bile po navedbah dokumentarca zadnje besede kneginje.

Dokumentarec ob 40. obletnici njene smrti je posnel tudi Henry-Jean Servat, ki je k pogovoru povabil tudi njenega sina Alberta. Ta je o svoji materi dejal: "Njeno navzočnost je v Monaku pa tudi drugod po svetu še vedno močno čutiti. Številni začnejo takoj govoriti o njej, čeprav je niso poznali."

S smrtjo Grace Kelly je filmski svet izgubil eno pomembnejših igralk, kneževina pa priljubljeno kneginjo in mater treh otrok. Po kneginji so v Monaku poimenovali avenijo ob morju, gledališče in bolnišnico, v kateri so 14. septembra 1982 potrdili njeno smrt.

Na TV SLO 2 si lahko v soboto, 24. septembra ob 22.20, ogledate francosko dokumentarno oddajo Zgodba Grace Kelly.