Intervju leta – dvourni pogovor Oprah Winfrey s princem Harryjem in Meghan Markle. Foto: Reuters
Intervju leta – dvourni pogovor Oprah Winfrey s princem Harryjem in Meghan Markle. Foto: Reuters

63-letni sin pokojnega monaškega kneza Rainierja in ameriške igralke Grace Kelly meni, da bi moral par svoje težave glede življenja na dvoru izraziti zasebno, ne pa na javni televiziji, da je tako umazano perilo pral vsem na očeh.

"Zelo težko se je postaviti v kožo nekoga drugega. Razumem, da sta bila pod velikim pritiskom, a mislim, da bi bilo treba tovrstne javne izraze nezadovoljstva, milo rečeno, tovrstne tipe pogovorov, ohranjati znotraj zasebnosti družinskega kroga," je dejal Albert za BBC. "Resnično ni potrebe, da se vse umazano perilo pere v javni sferi."

Knez, čigar mama je, tako kot Meghan, morala zapustiti hollywoodsko življenje in je morala v kratkem času osvojiti protokol evropskega dvora, je še dejal, da sicer razume stiske Harryja in Meghan ter da jima želi samo najboljše v njunem novem življenju v Kaliforniji. "Svet ni lahek in samo upam, da bo imel Harry dobro presojo in modrost, da sprejme prave odločitve," je dodal.

Intervju, ki je razburkal svet

36-letni princ Harry in 39-letna Meghan sta s svojim intervjujem na začetku meseca dvignila ogromno prahu. V njem sta izrekla kar nekaj šokantnih izjav in kritik na račun Buckinghamske palače, tamkajšnjega osebja, rasizma ter utesnjujočega življenja v tem okolju in na udaru britanskih medijev.

Med drugim je par dejal, da je nekdo iz ožjega kroga kraljeve družine vprašal, kako temna bo polt njunega sina Archieja, a ni želel razkriti, kdo je bil to. Meghan je v intervjuju tudi dejala, da se je med življenjem na Otoku borila s samomorilskimi mislimi, palača pa ji je odrekla profesionalno pomoč, ko je zaprosila zanjo.

Buckinghamska palača se je na intervju odzvala z izjavo za javnost, v kateri so zapisali, da jih izkušnja princa Harryja in Meghan žalosti. Dodali so, da se sicer spomini na določene dogodke razlikujejo, toda poudarili, da so očitki o rasizmu skrb vzbujajoči. Zagotovili so, da se bodo v družinskem krogu o tem tudi pogovorili.

Harryjev brat, princ William, pa je pozneje novinarjem zagotovil, da nikakor niso rasistična družina.