Alec Baldwin je pri filmu delal tudi kot eden od izvršnih producentov. Foto: AP
Alec Baldwin je pri filmu delal tudi kot eden od izvršnih producentov. Foto: AP

Kot je za revijo People povedal neimenovani vir, se 63-letni Baldwin "umika z vseh preostalih projektov" in si namerava vzeti čas, da se "znova zbere in osredotoči". "To je bilo zanj precej uničujoče. In tako se on spopada s težkimi obdobji. Kadar koli se zgodi kaj slabega, se za nekaj časa umakne iz javnosti."

Po streljanju na snemalni lokaciji v Santa Feju v Novi Mehiki je bil Baldwin "več ur histeričen in popolnoma neutolažljiv", je povedal vir. "Vsi vedo, da je bila to nesreča, a je povsem uničen."

42-letna Halyna Hutchins je umrla, potem ko je Baldwin med vajo v njeni smeri ustrelil s pištolo rekvizitom, a je bila ta nabita s pravim nabojem, čeprav bi morali biti v njej slepi naboji. Halyna Hutchins je bila zadeta v prsi in so jo v bolnišnici lahko samo še razglasili za mrtvo, ranjen je bil tudi režiser Joel Souza, ki pa so ga oskrbeli in izpustili.

Kako se je dogodek zgodil, še ni popolnoma jasno, policija zadevo preiskuje, je pa sporočila, da Baldwin ni vedel, da je imela pištola pravi naboj, saj mu je pomočnik režiserja, ki mu je pištolo podal, dejal, da gre za slepe naboje.

Nesrečni dogodek se je zgodil na ranču Bonanza Creek pri Santa Feju. Foto: AP
Nesrečni dogodek se je zgodil na ranču Bonanza Creek pri Santa Feju. Foto: AP

Za orožje skrbela neizkušena orožarka

Pištolo s pravimi naboji naj bi na snemanju uporabljali za vajo streljanja v tarče, kako se je znašla med rekviziti, tudi ni jasno, je pa bila za pripravo orožja zadolžena neizkušena 24-letna Hannah Gutierrez-Reed. Kot poroča Daily Beast, se je Gutierrez-Reed, sicer hčerka veteranskega hollywoodskega orožarja Thella Reeda, zavedala, da nima dovolj izkušenj in naj bi bila zaradi tega precej živčna.

To ni bil prvi incident, v katerega je bila vpletena Gutierrez-Reed – pod drobnogledom je bila že pri prejšnjem filmu, pri katerem je sodelovala, sploh njenem prvem, ko so morali snemanje za krajši čas začasno prekiniti, ker naj bi podala pištolo 11-letni igralki, ne da bi orožje pred tem ustrezno preverila.

"Bila je malce brezbrižna s pištolami, rada je opletala z njimi," je povedal neimenovani vir, ki je delal z njo pri prihajajočem filmu z Nicolasom Cageem The Old Way. "Bili so primeri, ko je polnila pištole s slepimi naboji na tak način, da se nam ni zdelo ravno najvarneje."

Pomočnika režiserja že preiskovali

A Gutierrez-Reed ni edina, ki se je znašla pod drobnogledom. Tudi pomočnika režiserja Dava Hallsa, ki je Baldwinu podal pištolo, so v preteklosti že preiskovali, ker ni spoštoval varnostnih protokolov pri rokovanju s strelnim orožjem.

Rekviziterka in pirotehničarka Maggie Goll je namreč v pogovoru za NBC povedala, da je zaradi pomislekov glede Hallsovega početja na snemanju leta 2019 vložila interno pritožbo izvršnim producentom Hulujeve serije Into the Dark. Maggie Goll trdi, da je Halls že takrat zaobšel varnostne protokole glede orožja in pirotehnike.

"Sprva se je zdel starejši, zanesljiv pomočnik režiserja, a je ta fasada hitro zbledela. Ni vzdrževal varnega delovnega okolja. Snemalna prizorišča so se skoraj vedno sprevrgla v klavstrofobična, ni bilo vzpostavljenih nobenih strelnih koridorjev, izhodi so bili blokirani, sestanki o varnosti na snemanju neobstoječi," je povedala.

Halyna Hutchins je veljala za vzhajajočo zvezdo v Hollywoodu. Foto: AP
Halyna Hutchins je veljala za vzhajajočo zvezdo v Hollywoodu. Foto: AP

Del ekipe protestno zapustil prizorišče

Čeprav preiskava še poteka, pa je že zdaj jasno, da se je na snemanju Rusta več dejavnikov sestavilo tako, da se je zgodila tragedija, več ljudi, zadolženih za nadzor nad orožjem in varnostjo na snemanju, pa je zatajilo.

Zgovoren je tudi podatek, da je le šest ur pred incidentom šest članov ekipe snemanje zaradi neustreznih razmer in pomislekov glede varnosti protestno zapustilo, tudi zato, ker naj bi že prej med vajo pištola zatajila, je poročal Los Angeles Times.

Baldwin je dogodek opisal kot "tragično nesrečo", a glede na to, da je tudi eden od producentov Rusta, bi v primeru tožbe svojcev odgovornost padla tudi nanj. Poleg Baldwina so izvršni producenti filma še Allen Cheney, Chris M. B. Sharp, Jennifer Lamb in Emily Salveson.

Za zdaj sicer vdovec Matthew Hutchins o tožbi ne razmišlja, je pa za medije povedal, da je v stiku z igralcem, ki da "ponuja obilico podpore" tako njemu kot devetletnemu sinu, ki ga ima s pokojno snemalko.

Snemanje ustavljeno

Snemanje Rusta na ranču Bonanza Creek so po smrti Halyne Hutchins takoj ustavili. "Ko se prebijamo skozi to krizo, smo se odločili, da zaustavimo film vsaj do konca preiskave," so sporočili producenti v nedeljo. Okoliščine zdaj preiskujejo šerifov urad okrožja Santa Fe, urad za zdravje in varnost pri delu ameriške zvezne države Nova Mehika ter produkcijsko podjetje.

Šerifov urad okrožja Santa Fe je v nalogu za preiskavo, ki so ga objavili v nedeljo zvečer, pojasnil, da bo zasegel vso računalniško strojno opremo, vključno s strelnim orožjem, sestavnimi deli strelnega orožja, rabljenim ali neuporabljenim strelivom ter vse kamere in filmske ali pomnilniške kartice.

Sporočil je tudi, da je vzel vzorce krvi, sline, kože in las, vendar ni razkril, čigave vzorce je testiral.