Angelina Jolie z jemenskimi begunci. Foto: Reuters
Angelina Jolie z jemenskimi begunci. Foto: Reuters

46-letna oskarjevka je v nedeljo prispela v jemensko prestolnico Aden, kjer skuša z agencijo Združenih narodov za begunce (UNHCR), s katero že dalj časa sodeluje, zagotoviti pomoč tamkajšnjemu prebivalstvu.

"Pristala sem v Adnu, da bi se srečala z razseljenimi družinami in begunci za UNHCR in izkazala svoje spoštovanje prebivalcem Jemna," je zapisala Joliejeva na Instagramu. "Po svojih najboljših močeh bom v naslednjih dneh skušala poročati s terena."

"Ko spremljamo grozote, ki se odvijajo v Ukrajini, in pozivamo k takojšnjemu koncu vojne ter odprtju humanitarnih koridorjev, sem v Jemnu, da bi podprla ljudi, ki prav tako obupano potrebujejo mir."

"Položaj tu je ena najhujših humanitarnih kriz na svetu – vsako uro je ubit ali ranjen en civilist. Gospodarstvo je razsuto zaradi vojne, več kot 20 milijonov Jemencev je odvisnih od človekoljubne pomoči, da bi lahko preživeli," je dodala.

O enaki vrednosti človeških življenj

Angelina Jolie, ki že leta opozarja na vojno v Jemnu, je humanitarno krizo v tej bližnjevzhodni državi primerjala s trenutnim dogajanjem v Ukrajini, pri tem pa je pozvala k empatiji do prizadetih v obeh vojnah.

Iz Ukrajine je v enajstih dneh vojne zbežalo že 1,4 milijona ljudi.

"Če se lahko naučimo kar koli iz teh šokantnih razmer, je to, da ne smemo biti selektivni pri tem, kdo si zasluži podporo in čigave pravice branimo, čigavih pa ne. Vsi si zaslužijo sočutje," je zapisala. "Življenja civilnih žrtev sporov povsod po svetu imajo enako vrednost. Po sedmih letih vojne tudi prebivalci Jemna potrebujejo zaščito, podporo in predvsem mir."

Državljanska vojna v Jemnu divja že od leta 2014, pri čemer tako jemenska vlada Abdrabbuha Mansurja Hadija kot hutijevski uporniki trdijo, da vodijo državo. Na milijone jemenskih civilistov trpi zaradi hude lakote, več kot 100.000 jih je bilo v vojni, ki vključuje tudi dolgoletno bombardiranje Savdske Arabije, ubitih.