Angelina in Brad sta bila par od leta 2005, ko sta se spoznala na snemanju filma Gospod in gospa Smith, ko je bil on še poročen z Jennifer Aniston. Poročila sta se leta 2014, ločila pa dve leti kasneje. Foto: AP
Angelina in Brad sta bila par od leta 2005, ko sta se spoznala na snemanju filma Gospod in gospa Smith, ko je bil on še poročen z Jennifer Aniston. Poročila sta se leta 2014, ločila pa dve leti kasneje. Foto: AP

46-letna oskarjevka te dni promovira svojo knjigo z naslovom Poznaj svoje pravice in jih zahtevaj: Vodič za mladino, s katero skuša mlade ozavestiti o univerzalnih človekovih pravicah svobode in enakosti. V pogovoru za Guardian je novinar vprašanje otrokovih pravic apliciral tudi na zelo osebno izkušnjo Joliejeve z njenimi otroki.

Guardianov novinar Simon Hattenstone je namreč igralko vprašal, ali lahko pojasni, kaj se ji je zgodilo, da se je zbala za pravice svojih otrok. Joliejeva je odvrnila, da o tem "ne more govoriti" zaradi lastne pravne situacije zadnjih pet let se namreč s Pittom pravdata za skrbništvo nad njunimi šestimi otroki.

Hattenstone nato zapiše, da je Angelina "potrdila s kimanjem, da je namigovala na svojo ločitev in obtožbe družinskega nasilja, ki jih je izrekla proti svojemu nekdanjemu soprogu". Novinar je igralko nato vprašal, ali se je bala za varnost svojih otrok. "Da, za varnost moje družine. Moje celotne družine," je odgovorila.

Angelinin najstarejši sin Maddox naj bi na sodišču pričal proti Pittu, a v novem intervjuju igralka trdi, da "so mu odrekli glas na sodišču". Nekoč sanjski par Hollywooda je leta 2016 sporočil, da se ločuje po incidentu na letalu, ko naj bi okajeni Pitt kričal na danes 20-letnega Maddoxa, ki ga je Angelina posvojila v Kambodži.

Sorodna novica Knjiga Angeline Jolie za otroke: Spoznaj svoje pravice in jih zahtevaj

Želi si zaceliti rane

Igralka je nato Pitta obtožila, da je bil večkrat verbalno in fizično nasilen do otrok, da je imel težave z alkoholom, incident na letalu, ki naj bi izbil sodu dno, pa je opisala kot "grozljiv".

“Ni se začelo z incidentom na letalu. Toliko bolj zapleteno je kot zgolj to. Potrebno je bilo veliko, da sem se znašla v položaju, ko sem dobila občutek, da se moram ločiti od očeta svojih otrok," je povedala za Guardian.

Na vprašanje, koliko ji je vzelo teh zadnjih pet let, pa: "Mislim, na neki način celo zadnje desetletje. Veliko je, česar ne morem povedati.”

Brad in Angelina imata šest otrok ‒ tri posvojene in tri biološke. Na sliki manjkata posvojenca Maddox in Pax. Foto: AP
Brad in Angelina imata šest otrok ‒ tri posvojene in tri biološke. Na sliki manjkata posvojenca Maddox in Pax. Foto: AP

Ob koncu pogovora je dejala še, da si želi, da se družina pomakne naprej. "Vsi mi, vključno z njihovim očetom. Želim si, da zacelimo rane in najdemo spokojnost. Vedno bomo družina," je dejala.

"Kako sem jaz? Počasi spoznavam, da lahko kdaj preživiš stvari, a ne veš, kako čutiti in živeti na isti način. Tako da gre bolj za to, da si odprt. Resnično se trudim biti ponovno odprta kot človek."

Angelinine izjave o celjenju ran in pomikanju naprej sicer ne odražajo popolnoma njenega angažmaja na sodišču, kjer s Pittom bijeta eno bolj umazanih skrbniških bitk. Ravno ta teden je Pitt vložil pritožbo na sodišču, ker je to na Angelinin poziv s primera odstavilo sodnika, ki ga je par sicer skupaj izbral za razsojanje o njunem ločitvenem postopku.