Obstoječi bankovci za pet avstralskih dolarjev s kraljico Elizabeto II. bodo v obtoku še nekaj let. Foto: Reuters
Obstoječi bankovci za pet avstralskih dolarjev s kraljico Elizabeto II. bodo v obtoku še nekaj let. Foto: Reuters

Avstralska centralna banka je namreč po posvetovanjih z vlado sporočila, da bo novi bankovec za pet avstralskih dolarjev zamenjal podobo britanskega monarha s podobo avstralskih domorodnih kultur, katerih najbolj znani predstavniki so aborigini.

Tiskanje in dokončanje oblikovanja bo trajalo nekaj let, stari bankovec s podobo Elizabete II. pa bo ostal zakonito plačilno sredstvo še nekaj časa po tem, ko bo novi bankovec prišel v obtok, so sporočili iz banke.

Britanski monarh bo svojo podobo obdržal vsaj na kovancih. Prve kovance s podobo Karla III. bodo v Avstraliji začeli kovati letos, poroča Deutsche Welle.

Čeprav je kraljeva vloga večinoma ceremonialna, Karel III. ostaja uradni vodja Avstralije. Podoben status uživa tudi v številnih drugih državah Britanske skupnosti narodov (angl. Commonwealth), vključno z Novo Zelandijo.

Opozicija ogorčena nad ukinitvijo monarhove podobe

Avstralska opozicija je nad odločitvijo, da kralja ne bo na bankovcu, ogorčena. "Ni dvoma, da je odločitev sprejela vlada. Menim, da bi moral premier priznati napako," je za radio 2GB dejal vodja opozicijskih liberalcev Peter Dutton.

Premier Anthony Albanese iz laburistične stranke je v preteklosti zagovarjal odcepitev od britanske krone in ustanovitev republike, vendar je po smrti kraljice Elizabete II. dejal, da je še prezgodaj za ponovno izrekanje o tem vprašanju.

Razprava o republiki znova oživlja

Avstralci so na referendumu leta 1999 s 55 odstotki glasov proti izglasovali, da ne postanejo republika. Po smrti kraljice Elizabete II., ki je vladala kar 70 let, so v številnih državah Britanske skupnosti narodov znova oživele razprave o odcepitvi.

"To je ogromna zmaga prvotnih ljudstev, ki so se bojevali za dekolonizacijo te države. Prvotna ljudstva niso nikoli prepustila svoje suverenosti nobenemu kralju ali kraljici. Čas je za pogodbeno republiko!" je odločitev o staroselski tradiciji na bankovcih pozdravila senatorka staroselskih korenin iz stranke Zelenih Lidia Thorpe.