Najresnejši kandidati za novega Jamesa Bonda - v smeri urinega kazalca: Idris Elba, Tom Hiddlestone, Tom Hardy in Damian Lewis. Foto: EPA
Najresnejši kandidati za novega Jamesa Bonda - v smeri urinega kazalca: Idris Elba, Tom Hiddlestone, Tom Hardy in Damian Lewis. Foto: EPA
Daniel Craig je bil agent 007 do zdaj štirikrat. Foto: EPA
Henry Cavill (na plakatu iz filma Mož iz agencije U.N.C.L.E.) je bil v igri za Bonda že leta 2005.

Tudi ob rasnih očitkih na oskarjih številni navijajo za Idrisa Elbo, ki bi tako postal prvi temnopolti Bond, vsekakor pa to ne bi bila edina "vrlina", ki bi jo priljubljenemu liku prinesel. Seksapilni 43-letni igralec, ljubljenec žensk, sicer ne skriva, da ga vloga mika, mu pa ne ugaja preveč oznaka "prvega temnopoltega".

Prav tako ni pomagalo, da je avtor Jamesa Bonda Anthony Horowitz Elbo označil za "preveč urbanega/pouličnega" in premalo galantnega za vlogo agenta v službi njenega visočanstva. Horowitz se je sicer pozneje za opazko opravičil, Elba, zvezdnik serije Luther, pa vsega skupaj ni kaj dosti zameril.

Na stavnicah Elba za vlogo Bonda kotira s 4:1, zanj pa navijajo tudi pri Guardianu, kjer so zapisali: "Tisto, kar vohunski sagi manjka vse od prvih filmov natreniranega Rogerja Moora, je ubijalski šarm, ob katerem bi gledalci verjeli, da res lahko zavrti pripadnice nasprotnega spola okoli prsta v trenutku, ko jih spozna. In to, če pomislite, bi morala biti prva zahteva za vsakega igralca, ki upa na licenco za ubijanje."

A tudi zaradi starosti (in pa zato, ker je nekdanji Bond Pierce Brosnan izjavil, da bo naslednji Bond nedvomno belopolt) naj bi imel več možnosti ta hip zelo vroči Tom Hardy. Na 38-letnega oskarjevskega nominiranca, ki ima s Povratnikom in Mad Maxom za seboj najuspešnejše leto svoje kariere, britanske stavnice stavijo s kvoto 1:1. Hardy se zdi kar pravšnji za vlogo - ima širok igralski razpon, karizmo in zunanji videz, edino vprašanje je, ali bi se izrazito karakterni igralec želel ukalupiti v Bonda.

Zvezdnik Domovine premalo zvezdniški?
Hardyju za vrat diha Tom Hiddlestone, zvezdnik Maščevalcev, ki ga te dni lahko gledamo v miniseriji The Night Manager. 35-letni Hiddlestone ima na stavnicah kvoto 9:1, a bi se ta lahko naglo dvignila po njegovi včerajšnji izjavi, da bi sprejel vlogo, če bi se priložnost ponudila.

"Sem velik oboževalec franšize. Ko smo snemali Otok lobanj na Havajih, smo šli vsi gledat Spectre. Preprosto obožujem vse, od glasbe do mitskosti Bonda. Vse skupaj obožujem," je povedal za Sunday Times. "Če bi kdaj na moja vrata potrkali s ponudbo, bi bila to izjemna priložnost. In zelo dobro se zavedam fizične napornosti službe. Ne bi je jemal zlahka."

V igri je s kvoto 5:1 tudi nekdanji zvezdnik Domovine Damian Lewis. 45-letni Londončan ima šarm, a nekateri špekulirajo, da vseeno nima dovolj zvezdniškega v sebi za vlogo. Ima pa nekaj drugega: prepoznavnost v ZDA, ki si jo je pridobil s tremi sezonami Domovine in vlogi v novi seriji Billions.

Cavill bil v igri že pred desetletjem
Morda pa s Supermana na vohuna presedla Henry Cavill, ki naj bi bil v resni igri za vlogo že leta 2005 v Casinu Royale, a je bil takrat pri 22 letih preprosto premlad, čeprav je bil favorit režiserja Martina Campbella.

Danes 32-letni Cavill se je sicer v vlogi agenta že preizkusil - lani je igral Cijinega agenta Sola v filmu Mož iz agencije U.N.C.L.E., a je bila komična akcija Guya Ritchieja v kinoblagajnah precejšen polom, zato nekateri menijo, da bi to lahko postavnemu zvezdniku serije Tudorji škodilo. Vprašanje je tudi, ali bi Cavill ob Supermanovi franšizi v svoj urnik v prihodnjih letih stisnil še eno. Na stavnicah kotira s kvoto 7:1.