Princ Filip je bolnišnico zapustil na zadnjem sedežu avtomobila in ne v reševalnem vozilu, ki so ga npr. uporabili, ko so ga premestili v drugo bolnišnico. Foto: Reuters
Princ Filip je bolnišnico zapustil na zadnjem sedežu avtomobila in ne v reševalnem vozilu, ki so ga npr. uporabili, ko so ga premestili v drugo bolnišnico. Foto: Reuters

99-letni Filip je bil 16. februarja sprejet v zasebno bolnišnico Kralja Edvarda VII. v središču Londona, kjer so ga najprej zdravili zaradi okužbe, nato pa ga premestili v javno bolnišnico St. Bartholomew's, ki je specializirana za srčna obolenja, kjer je uspešno prestal "poseg na srcu", s čimer so zdravili njegove že prej obstoječe težave s srcem, so že pred dnevi pojasnjevali v Buckinghamski palači.

Zdaj se počuti bolje, tako da je bolnišnico zapustil na zadnjem sedežu avtomobila in se vrnil na grad Windsor, kjer z Elizabeto živita praktično od izbruha pandemije koronavirusne bolezni 19, obkrožena zgolj s peščico zaposlenih. Ob tem so tiskovni predstavniki kraljeve družine medijem posredovali njegovo zahvalo: "Njegova kraljeva visokost se želi zahvaliti zdravstvenemu osebju, ki je skrbelo zanj, in vsem, ki so mu pošiljali lepe želje."

Zakaj natančno so Filipa sploh sprejeli v bolnišnico, palača ni razkrila, zagotovili so le, da okužba ni bila povezana z novim koronavirusom – kot je znano, sta tako kraljica kot vojvoda Edinburški cepljena z obema odmerkoma cepiva proti covidu-19. A kljub temu dejstvo, da je bil Filip v bolnišnici kar 28 dni, kar je najdaljše obdobje, ki ga je do zdaj preživel v zdravniški oskrbi, porajajo skrbi za njegovo zdravje. Junija bo sicer dopolnil častitljivih 100 let.

Od leta 2017, ko se je upokojil in prenehal opravljati javne dolžnosti, se sicer zelo redko pojavlja v javnosti, nazadnje se je na naslovnice medijev prebil leta 2019, ko je v bližini posestva Sandringham povzročil prometno nesrečo, v kateri sta bila dva človeka (eden huje, eden lažje) poškodovana.