Princ Filip bo junija dopolnil že sto let. Foto: Reuters
Princ Filip bo junija dopolnil že sto let. Foto: Reuters

Filipa, moža kraljice Elizabete II., so zaradi slabega počutja po okužbi, ki ni povezana s covidom-19, v zasebno bolnišnico Kralja Edvarda VII. sprejeli 16. februarja. Tako Filip kot pet let mlajša Elizabeta sta sicer že bila cepljena proti covidu-19, prejela sta obe dozi cepiva.

Pred dnevi so vojvodo Edinburškega nato premestili v javno bolnišnico St. Barholomew's, ki je ena vodilnih bolnišnic na svetu za zdravljenje srčnih obolenj, in sicer "zaradi nadaljnjega zdravljenja in preiskav". Zdaj so opravili poseg na njegovem srcu, ki je bil uspešen, več ni znanega. S kraljevega dvora so sporočili le, da bo "njegova kraljeva visokost zaradi zdravljenja, počitka in okrevanja ostala v bolnišnici še nekaj dni."

Policisti pred bolnišnico v Londonu, v kateri je bil operiran Filip. Foto: Reuters
Policisti pred bolnišnico v Londonu, v kateri je bil operiran Filip. Foto: Reuters

Kraljica ostaja v Windsorju

Odkar je na zdravljenju, je vojvodo v bolnišnici obiskal le njegov sin, prestolonaslednik princ Charles. Kraljica, 94-letna Elizabeta II., ostaja v gradu Windsor zahodno od Londona, kjer se je kraljevi par večinoma zadrževal med epidemijo covida-19. Prejšnji teden je eno izmed kraljevih dolžnosti opravila prek videopovezave.

Redko v javnosti

Princ Filip, ki je bil rojen v Grčiji, bo junija dopolnil 100 let. V zadnjem desetletju se je večkrat zdravil v bolnišnici, večinoma zaradi ponavljajočega se vnetja mehurja.

S kraljico sta poročena že 73 let. Princ Philip se je leta 2017 upokojil in prenehal opravljati javne dolžnosti. Leta 2019 se je pojavil v medijih, ko jo je odnesel brez poškodb v prometni nesreči, v kateri je poškodoval dva človeka v bližini Sandringhama. Kasneje se je odrekel vozniškemu dovoljenju. Od takrat se je le redko pojavil v javnosti. Lani so pred njegovim rojstnim dnevom objavili skupno fotografijo s kraljico.