Springsteen in Obama sta sodelovala pri snemanju podkasta z osmimi epizodami, v ponedeljek pa je Spotify v poslušanje ponudil prvi dve z naslovom Renegades: Born in the USA (Odpadnika: Rojena v ZDA). Že naslov opomni na eno Springsteenovih največjih uspešnic, obenem pa opominja tudi na tisto slovito neresnično trditev, da Obama ni bil rojen v ZDA, piše AP.

71-letni glasbenik in 12 let mlajši politik sta združila moči v podkastu. Foto: AP/Spotify
71-letni glasbenik in 12 let mlajši politik sta združila moči v podkastu. Foto: AP/Spotify

V prvih dveh epizodah podkasta, ki so ju posneli v Springsteenovem domačem studiu v New Jerseyju, glasbenik in nekdanji predsednik opišeta, kako je njuno bežno poznanstvo, ki se je začelo, ko je zagrizeni demokrat Springsteen organiziral in sodeloval pri prireditvah, namenjenih zbiranju sredstev za Obamovo predsedniško kampanjo, preraslo v iskreno prijateljstvo, ki se je še poglobilo, ko sta Obamova zapustila Belo hišo.

"On je ikona rokenrola, jaz sem samo politik in odvetnik, niti približno tako kul," njun odnos opiše Obama, nato pa hudomušno doda: "Ampak ob vsaki priložnosti rad opomnim Brucea, da je več kot desetletje starejši od mene."

V podkastu se med drugim spominjata, kako je potekal prvi obisk Brucea Springsteena in njegove žene Patti Scialfa (ta se je menda odlično ujela z Obamovo ženo Michelle) v Beli hiši, in razpravljata o idealih oz. ciljih, ki ju združujejo: "Oba v osnovi še vedno verjameva v tisti ameriški ideal. Na to ne gledava nostalgično, ampak kot neki kompas, ki naju usmerja," med drugim razmišlja Obama.

Del prvih dveh epizod je posvečen tudi pogovoru o njunem odraščanju, primerjavi okolij, iz katerih izhajata, in tega, kako sta ju je oblikovali, še navaja AP.

Michelle Obama do zdaj najbolj poslušana v seriji Spotifyjevih podkastov

Spotify je sicer projekte podkastov začel pred tremi leti, pri čemer k sodelovanju praviloma vabi prepoznavne obraze. Da je eden od njih ravno Barack Obama, seveda ni naključje – podkast, ki ga je nedavno posnela njegova žena Michelle, je namreč najbolj poslušan podkast, ki ga je Spotify ponudil svojim uporabnikom.

Sodelovanje ponudnika glasbenih vsebin in produkcijske hiše Higher Ground, ki sta jo ustanovila Obamova, pa je še širše od zgolj sodelovanja v podkastih: skupaj namreč pripravljajo serijo podkastov z naslovom Tell Them I Am, ki bodo glas dali mladim muslimanom v ZDA. Premiero bodo posamezne epizode doživele med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, še poroča AP.

Spotify je sicer v sodelovanje, kot je znano, prepričal tudi britanskega princa Harryja, vojvodo Susseškega, in njegovo ženo Meghan, ki sta z družbo podpisala večletno pogodbo, njena "teža" pa ni znana.