Clooneyjeva poroka z Amal Alamuddin je bila ogromen medijski cirkus, ki ga je v živo spremljal ves svet. Foto: Reuters
Clooneyjeva poroka z Amal Alamuddin je bila ogromen medijski cirkus, ki ga je v živo spremljal ves svet. Foto: Reuters
Clooney je Alamuddinovo spoznal lani in se po pol leta z njo zaročil. Foto: Reuters
Clooney po pogovoru z Obamo pred Belo hišo - pogled v prihodnost? Foto: EPA

Če pustimo ob strani glasna namigovanja, da gre za dogovorjeno poroko, se zdi verjetneje, da se politično močno angažirani 53-letni igralec pripravlja na vstop v politiko. "Bi lahko George Clooney postal naslednji John F. Kennedy," se tako sprašujejo v današnji izdaji Daily Newsa ob fotografiji Clooneyja in njegove glamurozne novopečene žene, ki marsikoga spominjata na JFK-ja in Jackie O.

William Hill, največja britanska stavniška hiša, je naznanila, da je po Clooneyjevi sobotni poroki z Amal Alamuddin (in namigih "družinskih članov") verjetnost, da bo igralec napovedal predsedniško kandidaturo, 20:1.

"Pred poroko smo postavili nekaj stav, kaj čaka par v bližnji prihodnosti - bosta storila to ali bosta storila ono," razlaga Rupert Adams, predstavnik William Hilla. "V Veliki Britaniji vlada trdno prepričanje, da bo šel v politiko, pika." Stavniška hiša je tako prepričana o predsedniku Clooneyju, da je celo razpolovila možnosti z 200:1 na 100:1, da mu bo na neki točki uspelo priti v Belo hišo.

Največ možnosti za Hillary
O tem, da bi Clooney zmagal že na volitvah leta 2016, pri William Hillu niso tako prepričani - kvoto so postavili na 500:1 - za primerjavo, republikanski kandidat Mitt Romney, ki se sicer še ni izrekel, ali se namerava ponovno potegovati za mesto predsednika ZDA, ima možnosti za zmago 20:1. Najbolje gre sicer Hillary Rodham Clinton (5:4), sledita pa floridski senator Marco Rubio (9:1) in nekdanji floridski guverner - in brat Georgea W. Busha - Jeb Bush (10:1).

Sklepanje stav o ameriški politiki je pri Williamu Hillu sicer zelo priljubljeno in na en volilni cikel se jim na ta račun obrne okoli dva milijona funtov (3,24 milijona dolarjev).

Clooney, zapriseženi demokrat in podpornik Baracka Obame, svoje družbenopolitične angažiranosti nikdar ni skrival. Še posebej dejaven je na temo Darfurja, ki ga je večkrat obiskal, o njem posnel kratki film in o dogajanju tam pričal pred senatnim odborom. Leta 2012 je bil celo aretiran, ko je pred sudanskim veleposlaništvom v Washingtonu protestiral, ker so oblasti v Kartumu onemogočale dostavo humanitarne pomoči.

Ugledna pravnica
Alamuddinova se (zlasti po rokoborki Stacey Keibler in italijanski starleti Elisabeti Canalis) zdi dobra izbira za prvo damo - v Londonu velja za ugledno odvetnico, specializirano za človekove pravice. Med njenimi strankami sta med drugimi tudi ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange in nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko - bolj problematična stranka je Libijec Abdulah Al Senusi, nekdanja Gadafijeva desna roka, obtožen načrtovanja terorističnega napada na potniško letalo nad Lockerbiejem leta 1988.

V Libanonu rojena pravnica je izdala več publikacij, dela tudi kot svetovalka za Združene narode ter govori tekoče angleško, arabsko in francosko.

Clooney je v preteklosti že zanikal govorice, da naj bi se potegoval za stolček senatorja ali kalifornijskega guvernerja - mesto zadnjega sta v preteklosti med drugim zasedala Ronald Reagan in Arnold Schwarzenegger. Igralec, ki je predsedniškega kandidata zaigral v svojem filmu Marčeve ide, ima politične ambicije sicer v krvi - njegov oče Nick, znani TV-voditelj, je leta 2004 kandidiral za kongres, a pogorel.