Clooney je Sudan obiskal že večkrat. Foto: Youtube
Clooney je Sudan obiskal že večkrat. Foto: Youtube
Posnetki, ki jih je igralec predvajal pred odborom, so pretresljivi. Foto: Youtube
Oskarjevec pred senatnim odborom. Foto: Reuters
... in zvečer na večerji v Beli hiši s prvo damo ZDA Michelle Obama. Foto: Reuters

Nedvomno ni šlo za običajno filmsko premiero, kot jo je Clooney vajen, a obravnavana temačna tematika ima zanj osebnejši pomen, čeprav lahko z opreznostjo povlečemo vzporednice med njim in Križnarjem. Slovenski aktivist živi za opozarjanje na genocid v Sudanu - za hollywoodskega zvezdnika je to le postranska dejavnost. Pa čeprav vse hvale vredna.

Clooney, ki ga mednarodni aktivisti sicer hvalijo zaradi njegove dejavnosti v Darfurju, se je ravno te dni vrnil iz srhljive odprave v Nubsko gorovje in skuša zdaj mednarodno skupnost opozoriti na tamkajšnje strahote.
Pred predvajanjem svojega kratkega dokumentarnega filma je v pričanju pred senatnim odborom za zunanje odnose opisal bombardiranja, ki jih s pomočjo starih ruskih bombnikov izvajajo sudanske oblasti, pohabljanja otrok in kako je ob cesti videl kupe trupel. "To niso vojaške tarče. To so nedolžne ženske in otroci. To je dejstvo," je dejal Clooney.

Kampanja morije
Igralec je opisal tudi, kako je njegova odprava našla otroke, polne šrapnelov, vključno z devetletnim dečkom, ki mu je odtrgalo obe roki, in razlagal o celotnih vaseh, ki da živijo v jamah praktično brez hrane.
"Gre za kampanjo umorov, strahu, pregona in stradanja," je izjavil Clooney, nato pa svoje besede podkrepil s srh vzbujajočimi posnetki. Kratki film, ki ga je posnel Clooney na svoji zadnji odpravi, je bil pred odborom, javnostjo in množico novinarjev, ki se navadno obskurnih odborov ne udeležujejo tako številčno, predvajan na poziv senatorja in nekdanjega predsedniškega kandidata Johna Kerryja.

Portret črne situacije
V videu vidimo Clooneyja, kako se v džipu vozi po razriti poti, ko naleti na dečka, ki moli v zrak namesto rok krvave štrclje, in opazuje, kako iz nedolžne žrtve bombardiranja odstranjujejo delce šrapnela. Oskarjevec nato govori z uporniškimi vojaki in stoji ob krvavem truplu na prašnih tleh. Kot piše Guardian, gre za portret obupno črne situacije.

Čeprav je mednarodna skupnost lansko odcepitev Južnega Sudana pozdravila kot velik uspeh, se morija na izoliranih in spregledanih predelih Nubskega gorovja, Modrega Nila in Darfurja nadaljuje. Zlasti Nubsko gorovje in Modri Nil sta polna rudnega in naftnega bogastva, kar celotno zadevo postavi še v novo luč.

Tako Clooney kot Križnar pravita, da za napadi stoji sudanski predsednik in haaški obtoženec Omar al-Bašir, vladni predstavnik Ahmad Harun in obrambni minister Abdelrahim Mohamed Hussein, ki je pred tem skoval smrtonosne napade v Darfurju. "Izkazujejo se kot zdaleč največji vojni zločinci tega stoletja," je dejal Clooney, ki je ob tem opozoril, da bi Nube zlahka postale naslednji Darfur.

Pozivi k sankcijam
Clooney je v pričanju ZDA pozval, naj tesno sodelujejo s Kitajsko, ki ima s Sudanom močno spletene naftne vezi, da bi zadevo rešile. Želi si tudi, da bi ZDA odposlale poslanika na Kitajsko na pogovore in potencialno skupno izvajanje pritiska na sudansko vlado, da vojaške akcije ustavi.
Igralec je tudi pozval k ostrejšim sankcijam proti sudanski vladi in k mednarodni kampanji za izsleditev in zamrznitev bančnih računov v tujini, ki jih vladni predstavniki morda uporabljajo za nakup orožja.

Senatorji so Clooneyjev nastop in njegov projekt Satellite Sentinel, ki nadzira premike sudanske vojske, vzeli resno, še posebej Kerry, ki je dejal, da je bil to "izjemen primer državljanskega aktivizma v svoji najboljši podobi".