Clooney je protest zapustil vklenjen v lisice. Foto: Reuters
Clooney je protest zapustil vklenjen v lisice. Foto: Reuters

Clooney je bil skupaj z očetom Nickom in drugimi protisudanskimi aktivisti na shodu proti sudanskim oblastem. Ker se niso zmenili za tri opozorila policije, ki je protestnike pozvala, naj zapustijo območje veleposlaništva, so jih prijeli, vklenili in jih odpeljali v kombiju tajne službe.

Kasneje ga je policija izpustila, njegov prekršek pa se bo zapisal v karotetko. Po izpustitvi je dejal, da je zgolj skušla opozoriti na ljudi, ki bodo umrli v Sudanu.

Aktivisti so protestirali proti sudanskim oblastem, ki ne dovolijo dostave pomoči na nemirno obmejno območje, kjer potekajo spopadi z uporniki, ki so povezani z lani odcepljenim Južnim Sudanom.

V četrtek je Clooney pred senatnim odborom dejal, da bi morale biti oblasti v Washingtonu bolj neprizanesljive do sudanskega predsednika Omarja Al Baširja in dveh drugih visokih predstavnikov njegovega režima, ki jih je Mednarodno kazensko sodišče obtožilo v okviru preiskave o grozodejstvih v Darfurju med avgustom leta 2003 in marcem leta 2004.

Clooney se je ta teden srečal tudi z ameriškim predsednikom Baracko Obamo v Beli hiši, kjer sta govorila o humanitarnih razmerah v Sudanu.