Eden izmed velikih nesmrtnih parov rocka: Courtney in Kurt. Foto:
Eden izmed velikih nesmrtnih parov rocka: Courtney in Kurt. Foto:
Courtneyjina sanjska zasedba: Ryan in Scarlett (stolpec desno). Če ne drugega, bi imel film privlačno podobo. Foto: EPA
Kurt Cobain in Ryan Gosling. Foto: EPA

Film se napoveduje že nekaj let in v tem času je v javnosti krožilo kar nekaj zvezdniških imen, ki bi lahko zaigrali slavni grungepar, ki je tako močno zaznamoval 90. leta. In vse niti glede končnega scenarija, režiserja, glasbene podlage in igralske zasedbe drži v rokah vdova leta 1994 umrlega glasbenika. Sicer Courtney ne bi dala zelene luči filmu.

45-letna pevka ženske grungevske skupine Hole si prizadeva, da bi Kurtova dediščina živela dlje od le še vedno dobro prodajanih Nirvaninih albumov in na kupe objavljenih knjižnjih biografij. Rock'n'roll filmska biografija je tisto, za kar si prizadeva Lovova - film, ki bi se končno poglobil v vse tiste kompleksnosti in nianse, ki jih je zanemarilo na tisoče objavljenih člankov v revijah, na stotine ur TV-intervjujev in več 10 dokumentarcev, že posvečenih Cobainovi zgodbi.
Biografije gredo za med
Produkcija filma naj bi bila zdaj končno v štartu (beri: v začetnih povojih), čeprav ima vsak medij svoje podatke o tem, kdo naj bi režiral (David Fincher?), kdo pisal scenarij (David Benioff?) in po čigavi knjižni predlogi naj bi film nastal (precej dobra in točna biografija Heavier Than Heaven Charlesa R. Crossa?).
In tu je še križ igralske zasedbe. Lovovi naj bi se za tako želeno vlogo Kurta ponujal menda tako rekoč vsak hollywoodski B-zvezdnik mladinskih serij, za mnoge uveljavljene igralce pa projekt pomeni potencialno tekmo za oskarja (filmske biografije glasbenikov se pri Akademiji prodajajo, vprašajte samo Jamieja Foxxa, Joaquina Phoenixa, Reese Witherspoon, delno tudi Jeffa Bridgesa).
Courtneyjin "ne" Pattinsonu
Sprva so (rumeni) mediji poročali, da naj bi imel velike možnosti za upodobitev pevca Nirvane Robert Pattinson. Da, TISTI Robert Pattinson, trpeči, bledi, igralsko rahlo omejeni zvezdnik vampirske franšize Somrak. "RPatz"-ove oboževalke so ponorele od navdušenja. A Courtney je pred kratkim te govorice zatrla v kali, ko je izjavila, da 24-letni Britanec nikakor ni primeren za vlogo Kurta.
Po njenem mnenju prideta v poštev bodisi kanadski zvezdnik indiefilmov Ryan Gosling (29, zaslovel je z romanco Beležnica, za oskarja je bil nominiran za vlogo zadetega učitelja v Half Nelsonu, v plus se mu šteje to, da dejansko zna peti in igrati na glasbila, saj ima tudi svojo folk-rock skupino Dead Man's Bones), bodisi škotski up James McAvoy (31, spomnimo se ga iz Zadnjega škotskega kralja in iz Pokore).
Kritiki na ta izbor niso imeli pripomb. So pa se bolj obregnili ob Courtneyjino izbiro za vlogo nje same. Dokaj neskromno si je namreč zaželela, da jo igra 26-letna Scarlett Johansson. Kaj meni na to Scarlett? Zamisel je označila za "zanimivo in mikavno". Svetlolasa igralka (in v zadnjem času tudi pevka) je priznala, da je "velika oboževalka" Courtney Love, da pa za zdaj o projektu še ne ve nič. "Vem le, da obstaja scenarij," je povedala za MTV. "Bil bi izziv, nedvomno bi bil izziv. Zamisel je zanimiva in mikavna, a morala bi se res poglobiti v to in razmisliti."

Zakon trajal dve leti
Kurt Cobain je populariziral grunge, njegovo skupino Nirvano pa uvrščamo med začetnike in največje predstavnike tega glasbenega žanra (ob Pearl Jamu in Soundgardnu). Rodil se je leta 1967 v bližini Seattla, rojstnega mesta grungea, umrl pa aprila 1994 v Seattlu, kjer se je ustrelil na svojem domu. Star je bil 27 let. S Courtney sta bila poročena dve leti, v tem času pa se jima je rodila hčerka Frances Bean, s katero ima Lovova danes zelo napet odnos.
En film o Cobainu (oz. njegovih zadnjih dnevih) je že bil posnet, in sicer ga je leta 2005 bolj za festivalske sladokusce režiral Gus Van Sant (Last Days). V vlogi pokojnega rockerja smo videli Michaela Pitta.