Splošen konsenz je, da je Kurt Cobain aprila 1994 v Seattlu naredil samomor; obstajajo pa seveda tudi teorije zarote, po katerih je bil umorjen. Foto:
Splošen konsenz je, da je Kurt Cobain aprila 1994 v Seattlu naredil samomor; obstajajo pa seveda tudi teorije zarote, po katerih je bil umorjen. Foto:
James McAvoy
Igralec iz Glasgowa je letos praznoval 28. rojstni dan - Kurt Cobain ga ni dočakal; umrl je pri 27 letih.

Van Santov film Zadnji dnevi so navdihnili dogodki zadnjih 48 ur v življenju Kurta Cobaina, pevca skupine Nirvana, ki se je leta 1994, depresiven in zadrogiran, ustrelil. Smrt ga je seveda nemudoma izstrelila med legende in kmalu se je pojavila cela plejada dokumentarcev, biografij in pričevanj vseh, ki so pevca kdaj poznali. (Van Sant je med snemanjem Zadnjih dnevov večkrat povedal, da je o Kurtovi zgodbi razmišljal skoraj deset let in dolgo želel posneti biografski film, a je idejo opustil, ker se je bal, da bi ga Courtney Love tožila.)

Zdaj pa bo projekt vendarle zaživel. Po knjigi Heavier Than Heaven Charlesa Crossa, ki po mnenju mnogih najbolj verodostojno poroča o delovanju skupine, bodo zdaj posneli tudi igrani film. Najverjetnejši kandidat za glavno vlogo naj bi bil za zdaj škotski igralec James McAvoy.

Courtney ne pozabi
Izvršna producentka filma bo Cobainova vdova Courtney Love, ki se je s Crossom pogovarjala tudi med nastajanjem knjige Heavier Than Heaven. To seveda pomeni, da pri projektu prav gotovo ne bosta sodelovala nekdanja Kurtova kolega iz skupine, Dave Grohl in Krist Novoselich. Courtney namreč oba nekdanja moževa sodelavca že dalj časa sovraži in prezira.

Umetniki z vseh vetrov
Scenarija se je lotil David Benioff, ki je leta 2004 napisal scenarij za zagodovinski spektakel Troja. Tudi James McAvoy ima za seboj že nekaj velikih vlog. Najbolj opazen je bil v Zadnjem škotskem kralju, kjer je igral dr. Nicholasa Garrigana, osebnega zdravnika brutalnega ugandskega diktatorja Idija Amina. Še letos ga bomo videli ob strani Keire Knightley, v ekranizaciji McEvanovega romana Pokora.