Kraljica Margareta je pri 82 letih najstarejša vladarica v Evropi. Foto: EPA
Kraljica Margareta je pri 82 letih najstarejša vladarica v Evropi. Foto: EPA

"Od 1. januarja 2023 bodo potomci Njegovega kraljevega visočanstva princa Joachima lahko uporabljali samo nazive grofa in grofice Monpezata, njihovi prejšnji nazivi princev in princes Danske pa bodo prenehali obstajati," so sporočili iz kraljeve palače.

Kraljičin najmlajši sin, 53-letni Joachim, ima štiri otroke iz dveh zakonov. Nikolai, Felix, Henrik in Athena so stari od 10 do 23 let. Kraljica jim z odvzemom kraljevih nazivov želi – takšno je vsaj uradno pojasnilo kraljeve palače – omogočiti običajnejša življenja. Prav tako so pojasnili, da je odločitev "skladna s podobnimi spremembami" v drugih kraljevinah po Evropi, poroča Guardian.

Kraljica Margareta in kralj mož Henrik, ki je umrl leta 2018, s štirimi vnuki, ki so ostali brez nazivov. Foto: EPA
Kraljica Margareta in kralj mož Henrik, ki je umrl leta 2018, s štirimi vnuki, ki so ostali brez nazivov. Foto: EPA

"S svojo odločitvijo želi Njeno veličanstvo ustvariti okvir za štiri vnuke, da bi lahko v veliko večji meri oblikovali svoj obstoj, ne da bi bili omejeni s posebnimi premisleki in obveznostmi, ki jih nosi formalna pripadnost kraljevi hiši kot instituciji," so sporočili predstavniki edine preostale monarhinje v Evropi.

Grofica Alexandra "šokirana" nad odločitvijo

Mati najstarejših dveh vnukov z odvzetimi nazivi, grofica Alexandra, je za danske medije dejala, da so "šokirani" nad odločitvijo. "To je prišlo nepričakovano. Otroci se počutijo izključene. Ne morejo razumeti, zakaj jim nekdo jemlje njihovo identiteto," je za časopis BT povedala grofica Alexandra.

Kraljičini preostali štirje vnuki, ki so se rodili prestolonasledniku, 54-letnemu princu Frederiku, bodo za zdaj obdržali svoje nazive. Ko bodo postali polnoletni, pa bo v skladu z odločitvijo iz leta 2016 apanažo prejel le prihodnji kralj, 16-letni princ Christian.