Leonardo DiCaprio je v Volku z Wall Streeta igral lakomnega borznika Jordana Belforta. Film je posnet po resnični zgodbi. Foto: Kolosej
Leonardo DiCaprio je v Volku z Wall Streeta igral lakomnega borznika Jordana Belforta. Film je posnet po resnični zgodbi. Foto: Kolosej
DiCaprio je goreč okoljevarstvenik, ki je bil na to temo celo vabljen v Združene narode. Foto: AP
DiCaprio je svojo dobrodelno okoljevarstveno fundacijo ustanovil leta 1998. Foto: Reuters

DiCapria, ki je v Volku, ironično, odigral naslovno vlogo borznega špekulanta, obsojenega zaradi prevare in manipulacije trga, k vrnitvi "umazanih" sredstev poziva švicarska dobrodelna organizacija Bruno Manser Funds, ki se ukvarja z zaščito malezijskega deževnega gozda. Bruno Manser igralca, ki je hkrati služil tudi kot koproducent Scorsesejevega filma iz leta 2013, obtožuje dvojnih meril, ker je sprejemal donacije, povezane s škandalom mednarodnega pranja denarja.

Organizacija trdi, da medtem ko se je DiCaprio tako angažiral pri zaščiti še zadnjih obronkov deževnega gozda na Sumatri, je hkrati sprejemal denar od sklada 1MDB, ki ga povezujejo tudi s krčenjem malezijskih gozdov. 1MDB, ki je v lasti malezijske vlade in ga bremenijo številni škandali, je sicer sodeloval tudi pri zbiranju sredstev za DiCaprievo fundacijo, ki jo je oskarjevec ustanovil leta 1998 iz okoljevarstvenih vzgibov.

DiCaprievo protislovje
"Izredno nas moti, da sta Leonardo DiCaprio in njegova fundacija sprejemala finančna sredstva, ki izvirajo iz izkupička korupcije v Maleziji. To je sramota in v popolnem protislovju s cilji, za katere si menda prizadeva fundacija Leonarda DiCapria," je dejal za Hollywood Reporter Lukas Straumann, direktor sklada Bruno Manser. "DiCapria pozivamo, naj se opraviči in poplača ves ta umazani denar malezijskemu ljudstvu. Slišimo, da je iskreno predan naravi in se zavzema za pravice avtohtonih ljudstev ... a če gre za sprejemanje ukradenega denarja, to preprosto ne bo šlo."

Po navedbah Manserjevega sklada je DiCaprio denar prejel od kontroverznih poslovnežev Jhoja Lowa in Rize Šahriza Bin Abdula Aziza, pastorka malezijskega premierja Najiba Razaka - za oba poslovneža je pravosodno ministrstvo izdalo ukaz za zaseg premoženja. DiCaprieva fundacija naj bi prejela denar z dobrodelne dražbe leta 2013, na kateri naj bi Low za 1,1 milijona dolarjev preusmerjenih sredstev 1MDB-ja kupil dve umetniški deli.

Manserjev sklad še trdi, da je politična korupcija v Maleziji eno glavnih gonil krčenja gozda, lokalni politiki pa kot podkupnino prejemajo dobičkonosne pogodbe za sečnjo. "Gre za skorumpiran sistem, ki neposredno prizadene rokovanje z naravnimi viri," je povedal Straumann. "Malezijski politiki z nezakonito sečnjo služijo milijarde."

"Hollywoodski igralec 1"
Kupovanje umetnin na DiCaprievi dražbi pa ni bila edina povezava 1MDB-ja z DiCapriem. Po navedbah Hollywood Reporterja sta bila Low in Joey McFarland, soustanovitelj producentske družbe Red Granite, ki je financirala Volka, med tistimi, ki so pomagali zbrati tri milijone dolarjev za fundacijo s kupovanjem steklenic šampanjca s pribitkom na DiCaprievi rojstnodnevni zabavi.

Hollywood Reporter je sicer prejšnji teden objavil dolg članek, v katerem postavlja pod vprašaj povezave DiCaprieve fundacije s skladom 1MDB. DiCaprio naj bi bil za Volka plačan 25 milijonov dolarjev iz sredstev, ki naj bi jih pretočili iz 1MDB-ja. "Ukraden denar je šel naravnost v Leov žep," trdi Straumann.

Preiskava pravosodnega ministrstva se sicer samega DiCapria ne dotika, je pa v 136-stranskem dokumentu dvakrat naveden kot "hollywoodski igralec 1".