Velika Britanija danes praznuje! Foto: Reuters
Velika Britanija danes praznuje! Foto: Reuters
V kapeli sv. Jurija so se zbrali povabljeni zvezdniki, med katerimi je pred poroko vladalo prešerno vzdušje. Foto: Reuters
poroka
Nasmejana princ Harry in Meghan Markle, ki sta s poroko pridobila naziv naziv vojvoda in vojvodinja Susseška. Foto: Reuters
Poročni obred princa Harrya in Meghan Markle. Foto: Reuters
Nevesto je do oltarja pospremil ženinov oče princ Charles. Foto: Reuters

Zbrane je najprej nagovoril škof David Conner, nato je odlomek iz Biblije prebrala Jane Fellowes, najstarejša sestra princese Diane. Sledila je čustvena pridiga ameriškega škofa Michaela Curryja, ki je navdušil Britance po vsej državi, med posameznimi govorci pa je zapel pevski zbor. Po izmenjavi poročnih zaobljub si je par izmenjal prstana in škof je mladi par razglasil za moža in ženo.

Harry je svoji nevesti na prst nataknil prstan iz valižanskega zlata, zanimivo pa je, da se je odločil, da bo tudi sam nosil poročni prstan, čeprav to med moškimi člani kraljeve družine ni običajno.

Meghan Markle, ki je zadnjo noč pred poroko preživela v hotelu Cliveden House, je v 15 kilometrov oddaljeni grad Windsor pripeljal črni rolls-royce. Družbo ji je delala mama Doria Ragland, ki je pred poroko spoznala tako princa Charlesa in Camillo kot tudi britansko kraljico Elizabeto II.

Nevesta, oblečena v kreacijo priznane britanske oblikovalke Clare Waight Keller (Givenchy), se je do kapele sprehodila v spremstvu družic in otrok, med katerimi sta bila tudi Harryjeva nečaka princesa Charlotte in princ George. Dolgo obleko sta ji na poti v kapelo pridržala sinova najboljše prijateljice, kanadske stilistke Jessice Mulroney. V rokah je nevesta nosila poročni šopek, ki je bil sestavljen iz spominčic, ki so bile najljubše cvetlice umrle princese Diane, šmarnic, jasmina, mirte in dišečega grahorja.

Ker se njen oče zaradi okrevanja po operaciji poroke ni udeležil, je Meghan do oltarja pospremil princ Charles, ki je vlogo sprejel z veseljem. Obred se je sklenil z britansko himno, mladoporočenca pa sta se nato sprehodila do kočije, s katere sta pozdravila množico, ki se je zbrala v okolici gradu Windsor.

Na poroki številni zvezdniki
Povabljeni gostje so se v kapeli sv. Jurija začeli zbirati že dve uri pred začetkom obreda. V kapeli sv. Jurija so se zbrali povabljeni zvezdniki, med katerimi je pred poroko vladalo prešerno vzdušje. Obreda so se med drugimi udeležili Victoria in David Beckham, Oprah Winfrey, angleški igralec Idris Elba z zaročenko Sabrino Dhowre, igralec Tom Hardy, glasbenik James Blunt, voditelj James Corden, zvezdniški par George in Amal Clooney, teniška igralka Serena Williams in velik del igralske zasedbe serije Nepremagljivi dvojec (Suits), v kateri je nastopala tudi Meghan.

Po smetani iz sveta zabave so v kapelo prišli tudi člani kraljeve družine. Pol ure pred začetkom obreda so se povabljencem pridružili princ Andrew, princ Edward, princesa Anne ter drugi pripadniki britanskega dvora. Princ Harry je množico pred gradom Windsor pozdravil v spremstvu brata Williama, po prihodu princa Charlesa in Camille pa je štiri minute pred začetkom obreda v kapelo vstopila tudi kraljica Elizabeta II. z možem princem Filipom.

Po obredu tudi večerna zabava
Na veliko poroko je bilo povabljenih 600 gostov, večerne zabave v bližnji rezidenci Frogmore House pa se bo udeležilo 200 ljudi. Vabil za poroko ni dobilo kar nekaj znanih političnih obrazov, je pa vabila dobilo več kot 2.500 Britancev, ki so v parku gradu lahko pričakali prihod ženina in neveste v kapelo svetega Jurija.

Eno izmed večjih vprašanj o poroki je bilo, komu bo pripadla čast zabavanja modre krvi. Ugibanj je bilo konec šele v tem tednu, ko so razkrili, da bo zbrane zabaval dober prijatelj Harryjeve matere princese Diane, ki je tragično umrla v avtomobilski nesreči leta 1997, Elton John. Med drugim je igral tudi na Dianinem pogrebu, kjer ji je posvetil pesem Candle in the Wind.