Hvalospevi, objemi, kletvice - vse to je uprizoril Kanye West. Foto: Reuters
Hvalospevi, objemi, kletvice - vse to je uprizoril Kanye West. Foto: Reuters
Donald Trump
West je Trumpa pustil skoraj brez besed. Foto: Reuters

Rad imam tega moškega. Moram ga objeti.

Kanye West o Donaldu Trumpu
Bela hiša
Na srečanju sta bila tudi Ivanka Trump in njen mož Jared Kushner. Foto: Reuters

Imam jaj**, da sem si nadel to kapico. Nekaj je na njej. Ko si jo dam na glavo, se počutim kot Superman.

Kanye West

West je bil v Belo hišo povabljen na kosilo, da bi s Trumpom razpravljal o reformi zaporov, delovnih mestih za Afroameričane in nasilju v Chicagu, Westovem rojstnem mestu. O tem sta menda razpravljala na kosilu, predtem pa je Trump spustil v svojo pisarno množico medijev, ki so prisostvovali samogovoru Kanyeja Westa, sicer gorečemu Trumpovemu podporniku.

West je imel na glavi rdečo kapico s šiltom z napisom "Naredimo Ameriko spet veliko", kar je bilo Trumpovo geslo v predsedniški kampanji. "Imam jaj**, da sem si nadel to kapico. Nekaj je na njej. Ko si jo dam na glavo, se počutim kot Superman. Superman je moj najljubši junak, vi pa ste zame naredili Supermanovo kapo. Prijatelji so me skušali prepričati, naj je ne nosim, a daje mi moč," je izjavil West. To ni bilo edina njegova sočna izjava, med drugim je izjavil tudi: "Trump si verjetno ni mislil, da ga bo podpiral tak "zaje***nec", kot je Kanye West."

Trumpovo novo letalo - iPlane 1?
Med svojo "predstavo", ki je Trump ni prekinil niti z besedo, ampak je le od časa do časa prikimal, je West govoril o vzporednih vesoljih, Trumpu na svojem telefonu pokazal Applovo letalo, ki bi moralo biti njegovo naslednje prevozno sredstvo, in ga poimenoval iPlane 1 (vmes je West mimogrede razkril še svoje geslo za telefon), njegovi diagnozi bipolarne motnje, za katero sam pravi, da gre le za motnje spanja, in svojem življenju, v katerem prevladujejo močne ženske. West je namreč poročen z resničnostno zvezdnico Kim Kardashian West, ki je, mimogrede, junija prav tako obiskala Trumpa in dosegla, da je pomilostil Alice Marie Johnson, ki je bila od leta 1996 zaprta zaradi manjšega prekrška z mamili.

Kanye je Trumpa prosil, naj pomilosti vodjo razvpite ulične tolpe iz Chicaga, in ga pozval, naj v Chicagu postavi "Trumpove tovarne". Obregnil se je tudi ob Severno Korejo. "Rad imam Severno Korejo. Ustavili ste vojno. Že prvi dan ste rešili enega največjih svetovnih problemov. Mi smo rešili enega največjih problemov," je še dejal.

Razlog za slabe uspehe temnopoltih v šolah je West utemeljil s tem, da je šola pač dolgočasna.

"Vsi temnopolti nismo demokrati"
"Ljudje pričakujejo, da so vsi temnopolti ljudje demokrati. A Saturday Night Live (ameriška pogovorna oddaja, v kateri so kritizirali Westa zaradi podpore Trumpu, op. a.) in liberalci morajo vedeti: če blatimo Trumpa, blatimo tudi sebe,"
je še izjavil 41-letni raper in ob koncu svojega šova vstal in Trumpa objel: "Rad imam tega moškega. Moram ga objeti," je še dodal West. Trump je z nasmehom odgovoril: "To pa je bilo nekaj," in mu vrnil objem, ki ga je komentiral z besedami: "To je prijazno, prišlo je iz srca."

Novinarji so vprašali Trumpa, ali bi bil Kanye West lahko kdaj prihodnji kandidat za ameriškega predsednika. Trump je odgovoril: "Lahko bi bil." West je dodal: "Nehajmo skrbeti za prihodnost. Vse, kar imamo, je sedanjost. Trump je zdaj na svojem herojskem potovanju."

Nenavadno srečanje pred televizijskimi kamerami je v hipu postalo najbolj vroča stvar pogovorov v ZDA in razprav na družbenih omrežjih. Odzivi so bili zelo različni – od zaskrbljenosti za Westovo duševno zdravje, kupa šal in resnih političnih komentarjev. "Da spravite duševno bolnega Kanyeja Westa pred kamere, je neke vrste zloraba," je zapisal neki uporabnik Twitterja, demokratska predstavnica v kongresu Jackie Spier pa je za CNN dejala: "Imela sem občutek, kot da sem na obisku pri psihiatru in hkrati v reklami za Donalda Trumpa."

Revija Rolling Stone je zapisala: "Kanye West je pravkar uprizoril najbolj noro predstavo v Ovalni pisarni vseh časov," demokratski senator Brian Schatz pa je zapisal: "To ni bilo smešno, to je bilo le žalostno za vso državo."

Ameriška orožarska zveza (NRA) pa je Westa podprla: "Kanye ne bi mogel povedati bolje – težava je nezakonito orožje, imamo pa pravico do nošenja orožja. Skoraj šest milijonov članov NRA-ja veseli, da obstaja zvezdnik, ki nas razume."

Celotno srečanje Donalda Trumpa in Kanyeja Westa, v katerem je ta govoril o rasizmu, vesolju, novem predsedniškem letalu, svoji bolezni in vmes tudi preklinjal ter na koncu Trumpa objel, si lahko ogledate spodaj (v angleškem jeziku). Ob Westu je Trump sprejel tudi nekdanjega zvezdnika ameriškega nogometa Jima Browna (sedi levo od Westa).

Rad imam tega moškega. Moram ga objeti.

Kanye West o Donaldu Trumpu

Imam jaj**, da sem si nadel to kapico. Nekaj je na njej. Ko si jo dam na glavo, se počutim kot Superman.

Kanye West