Antisemitske pripombe lahko v Franciji obtožencu, če sodišče odloči, da je kriv, prinesejo do šest mesecev zaporne kazni. Nekaj javno znanih oseb je bilo že obsojenih zaradi podobnih obtožb, a so po navadi dobili le pogojne kazni. Foto: EPA
Antisemitske pripombe lahko v Franciji obtožencu, če sodišče odloči, da je kriv, prinesejo do šest mesecev zaporne kazni. Nekaj javno znanih oseb je bilo že obsojenih zaradi podobnih obtožb, a so po navadi dobili le pogojne kazni. Foto: EPA
'Upam, da bodo te grozne izjave vsaj pripomogle k temu, da nas spomnijo na to, da so še vedno živi predsodki, ki predstavljajo nasprotje vsemu, kar je lepo, in da bomo o njih razmislili in se z njimi spopadli,' je obnašanje Galliana komentirala novopečena oskarjevka Natalie Portman, sicer obraz novega parfuma hiše Dior. Foto: EPA
Zanimivo bo videti, če se bo Galliano vendarle priklonil na modni brvi po predstavitvi jesensko-zimske kolekcije 2011/2012, ki bi se v okviru pariškega tedna mode morala zgoditi v petek. Foto: EPA

Slavni modni oblikovalec John Galliano se je na policijski postaji v Parizu soočil s parom, ki ga obtožuje antisemitskih napadov, ki so v Franciji nezakoniti. Na spletu pa se je pojavil še videoposnetek, v katerem slavni modni oblikovalec ob neki drugi priložnosti vidno okajen časti Adolfa Hitlerja in zmerja goste za sosednjo mizo v lokalu.

Zaslišanje je bilo sicer zaprto za javnost, a je neki policist, ki pozna primer, o Gallianu povedal: "Zanikal je vse obtožbe." Predstavnik policije želi ostati anonimen, saj ni bil pooblaščen za dajanje izjav o preiskavi, ki še poteka. Pričala sta tudi Gallianov voznik in uslužbenec lokala La Perle, trendovske kavarne v Parizu, kjer naj bi se domnevni incident z antisemitskimi opazkami zgodil, je še povedal policist. Menda sta oba pričala, da nista slišala nikakršnih antisemitskih ali rasističnih pripomb.

Dior odpustil Galliana!
Pri Christianu Diorju, ki so zaradi žaljivih izjav sprva suspendirali Galliana, pa so oblikovalca medtem že odpustili. Direktor Diorja Sydney Toldeano je dejal, da so že začeli postopek za odpustitev, saj obsojajo Gallianove izjave, ki so "v popolnem nasprotju z vrednotami, ki jih zastopa hiša Christian Dior". Obnašanje 50-letnega kreatorja so v Diorju označili za "gnusno".

Priznani modni oblikovalec naj bi imel v času "incidenta" v pariški kavarni v krvi 1,1 miligrama alkohola na liter krvi, kar je več kot dvakrat toliko, kot je dovoljena vsebnost alkohola v krvi za vožnjo avtomobila v Franciji. V času, ko naj bi imel protijudovski izpad, je v lokalu bojda sam srkal koktejle.

Na ponedeljkovem zaslišanju je pričala tudi 47-letna ženska, ki je podobno obtožbo vložila proti Gallianu v soboto, saj naj bi jo pred štirimi meseci v istem lokalu užalil na podoben način, a je Gallianov odvetnik Stephane Zerbib obtožnico označil za brezpredmetno. "Presenečeni smo nad to novo pritožbo, ki je popolnoma podobna prvi. To ni naključje. Zanimivo je, da se ta oseba ni prikazala od oktobra."

V ponedeljek se je na spletni strani britanskega tabloida The Sun pojavil videoposnetek Galliana, ki se z avtorji posnetka prepira v omenjenem lokalu. Ni jasno, kdaj je bil posnet, a gotovo ne v četrtek, saj je imel oblikovalec na sebi drugačno opravo. V nekem odseku v posnetku ženski glas vpraša Galliana: "Ste svetlolasi, z modrimi očmi?" Galliano pa nerazločno (kot je opaziti, je bil precej okajen) zabrusi nazaj: "Ne, a obožujem Hitlerja in ljudje, kot ste vi, bi bili danes mrtvi. Vaše matere, vaši predniki bi bili zaplinjeni in mrtvi." Po poročanju Suna nihče izmed Gallianovih sogovornikov ni bil judovskega rodu, je pa mogoče sklepati, da so vidno vinjenega oblikovalca tudi provocirali, najbrž zato, da bi si zagotovili medijsko privlačen posnetek.

Gallianov odvetnik pravi, da na omenjeni videoposnetek nima komentarja, saj ni pomembno, kaj se znajde na spletu, pomembna so pričanja in zaslišanja. "Kar se znajde na spletu, nima veliko teže," je dejal.

Odvetnik je vztrajal pri izjavah, ki jih je dal v petek za AP in v katerih je dejal, da Galliano "v več kot 10 letih pri Diorju ni izrekel ene same antisemitske pripombe". Dodal je še, da je oblikovalec že vložil protitožbo zaradi obrekovanja, groženj in žalitev.

Gallianu se je že "odrekla" novopečena oskarjevka Natalie Portman, ki je pred kratkim postala obraz novega parfuma hiše Christian Dior, Miss Dior Cherie. V Izraelu rojena igralka je povedala: "Globoko sem zgrožena nad videoposnetkom izjav Johna Galliana, ki so se pojavili na spletu, zdijo se mi gnusni. Kot oseba, ponosna na svoj judovski rod, nočem biti na noben način povezana z gospodom Gallianom."